Επιλογή Σελίδας
Θρόμβωση
Η θρόμβωση είναι η συνθήκη κατά την οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κανονική ροή του αίματος στον οργανισμό μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.
 
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται όταν σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος σε μια κύρια φλέβα. Συνήθως οι θρόμβοι αίματος αναπτύσσονται στις φλέβες των ποδιών. Ως αποτέλεσμα διακόπτεται η ροή του αίματος μέσω της φλέβας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, αποχρωματισμό και πόνο στο πόδι.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβική θρόμβωσης περιλαμβάνουν:
 
• Δυσκοιλιότητα, πόνο, θόλωση, φαγούρα ή ζεστασιά στα πόδια
• Μεταβολές της όψης του δέρματος των ποδιών, όπως αποχρωματισμός, πάχυνση ή έλκος
• Οίδημα των ποδιών ή των αστραγάλων
 
Οι ασθενείς με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης μετα-θρομβωτικού συνδρόμου. Το μετα-θρομβωτικό σύνδρομο μπορεί να περιλαμβάνει χρόνιο οίδημα στα πόδια, πόνο, αίσθημα βάρους των ποδιών, κόπωση, αποχρωματισμό του δέρματος και / ή φλεβικά έλκη.
 
Πνευμονική θρομβοεμβολή
 
Η πνευμονική θρομβοεμβολή είναι η συνθήκη κατά την οποία ένας θρόμβος αίματος μετακινείται στους πνεύμονες. Συνήθως παρουσιάζεται αρχικά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και στην συνέχεια ένα κομμάτι του θρόμβου αίματος μπορεί να σπάσει και να μεταφερθεί στους πνεύμονες. Η πνευμονική θρομβοεμβολή μπορεί να εμποδίσει την ροή αίματος στους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρή βλάβη και επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να αναπνέει. Η εν λόγω κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό και θάνατο.
 
Τα συμπτώματα και τα σημάδια της πνευμονικής θρομβοεμβολής περιλαμβάνουν:
 
• Ξαφνική δύσπνοια
• Πόνο στο στήθος
• Βήχα με αποβολή αίματος
• Γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμός
 
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην αμελούμε την τακτική ιατρική εξέταση καθώς και την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε συμπτώματος.
 
Πηγή:
 
https://natfonline.org/patients/what-is-thrombosis/
 
Μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με την θρόμβωση στην σχετική ιστοσελίδα της LEO Pharmaceutical Hellas S.A., πατώντας στο ακόλουθο link: https://gateofthrombs.gr/