Επιλογή Σελίδας

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια αρκετά συνηθισμένη επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο. Τα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο χαρακτηρίζονται από τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρούς θρόμβους αίματος.

Η ανάπτυξη φλεβικής θρόμβωσης επηρεάζεται από παράγοντες κινδύνου όπως η χειρουργική επέμβαση, η νοσηλεία, η λοίμωξη και οι γενετικές διαταραχές της πήξης. Παράλληλα επιδρούν και παράγοντες που σχετίζονται με την νόσο του καρκίνου και πιο συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνεται ο τύπος καρκίνου, το στάδιο της κακοήθειας, η θεραπεία που ακολουθείται και ορισμένοι βιολογικοί δείκτες.

Η φλεβική θρόμβωση σε έναν ασθενή με καρκίνο έχει σοβαρές συνέπειες καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος υποτροπής της θρόμβωσης, ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της αντιπηκτικής ενέργειας και τα ποσοστά νοσηλείας ενώ ο χρόνος επιβίωσης μειώνεται.

Αν και δεν είναι γνωστοί όλοι οι λόγοι ανάπτυξης της φλεβικής θρόμβωσης, υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου αίματος:

  • ο τύπος καρκίνου
  • ο τύπος θεραπείας
  • το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου παρουσιάζουν υψηλότερη συσχέτιση με τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης.

Ειδικότερα,

  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Καρκίνος του εγκεφάλου
  • Λέμφωμα
  • Καρκίνος του Παγκρέατος
  • Καρκίνος των ωοθηκών
  • Καρκίνος των νεφρών

Η θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολής σε ασθενείς με καρκίνο στοχεύει στη μείωση της θνησιμότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.Ωστόσο, όσο αφορά την θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου, αν και είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι είναι ζωτικής σημασίας, μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος. Η χημειοθεραπεία, ένας τύπος θεραπείας του καρκίνου που χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα φάρμακα, και η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να βλάψουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Ως αποτέλεσμα μπορεί να αναπτυχθεί θρόμβος αίματος.

Όταν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος ορισμένες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση. Υπάρχουν ορισμένοι τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που είναι λιγότερο πιθανό να προάγουν την πήξη του αίματος. Γι αυτό τον λόγο μπορείτε να συζητήσετε το εν λόγω ζήτημα με τον θεράποντα ιατρό σας ώστε είστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους που μπορεί να σχετίζονται με την θεραπεία σας καθώς και για τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές.

Πηγή:

http://www.worldthrombosisday.org/issue/cancer/associated/thrombosis/

Μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με την θρόμβωση στην σχετική ιστοσελίδα της LEO Pharmaceutical Hellas S.A., πατώντας στο ακόλουθο link: https://gateofthrombs.gr/