Επιλογή Σελίδας

 

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου σήμερα και σίγουρα χρυσή ευκαιρία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι η νόσος με την πιο μεγάλη δυναμική όσον αφορά τις λεγόμενες παθήσεις της σύγχρονης εποχής γεγονός το οποίο φαίνεται και από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών καρκίνου τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και από τις προβλέψεις σχετικά με τα νέα περιστατικά καρκίνου που αναμένεται να διαγνωσθούν τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως.

Ναι ο καρκίνος είναι μια νόσος με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών παγκοσμίως, γεγονός που στο πρώτο άκουσμα προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο το σημαντικότερο και μη προβεβλημένο σημείο είναι το γεγονός πως πλέον μεγάλο ποσοστό περιστατικών διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο και επιπλέον μέσα από την εξέλιξη της επιστήμης της ογκολογίας το προσδόκιμο επιβίωσης των περισσότερων ασθενών έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Επίσης εντυπωσιακά έχει αυξηθεί και αναμένεται περαιτέρω να αυξηθεί και ο αριθμός των επιβιωσάντων από τον καρκίνο.

Σημαντικότερο από όλα είναι η συνειδητοποίηση ότι ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίκητος, δεν είναι η τόσο άσχημα στιγματισμένη ως«επάρατη νόσος»! Είναι ένας συνεχής αγώνας, μια μάχη που οι πιθανότητες να βγει κάποιος νικητής είναι πλέον πολύ μεγάλες. Αυτό αποδεικνύεται και από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των επιβιωσάντων, δηλαδή των ασθενών που είτε είναι ελεύθεροι νόσου είτε αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως μια χρόνια νόσο και συνεχίζουν τη ζωή τους.

Αυτό επίσης που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου δε σταματά και ξεκινά στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο του θεράποντα γιατρού. Η σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση του ασθενούς, μια προσέγγιση δηλαδή που τον θέτει στο επίκεντρο όχι σαν ένα ακόμα περιστατικό αλλά σαν μια προσωπικότητα που αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και έχει συγκεκριμένες ανάγκες και συγκεκριμένα προβλήματα να επιλύσει.

Θα κλείσω με τις λέξεις ευαισθητοποίηση, δύναμη και ελπίδα γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη αυτές θα πρέπει να είναι και οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να δομηθεί η αντίληψη και οπτική του καρκίνου μέσα στην κοινωνία. Ευαισθητοποίηση γιατί όσο περισσότερα ξέρουμε τόσο πιο εύκολα μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση.  Δύναμη και ελπίδα γιατί πραγματικά μέσα από τη συνεχή εξέλιξη της επιστήμης της ογκολογίας όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεραπεύονται και το προσδόκιμο επιβίωσης της πλειονότητας των καρκινοπαθών έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Νικόλαος Μητσιμπόνας

Παθολόγος – Ογκολόγος, MD

Θεράπων Ιατρός Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ/Συνεργάτης ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ

Ειδ. Hämatologie und Onkologie Marien Hospital Düsseldorf, Akademisches Lehrkrankenhaus Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, Germany

Clinical Fellow The Cristie Hospital, NHS Foundation, Manchester, UK

Συγγραφέας ESMO Patient Guide on Survivorship