Επιλογή Σελίδας

Η πρακτική και ψυχολογική υποστήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους και αυτήν προσφέρουν εδώ και 48 χρόνια οι εθελοντές του ΑγκαλιάΖΩ.

Μπορεί η πορεία μετά τη διάγνωση και κατά τη θεραπεία του καρκίνου να είναι δύσκολη, σωματικά και συναισθηματικά, η υποστήριξη όμως των ασθενών και των φροντιστών τους τα κάνει όλα λίγο πιο βατά και διαχειρίσιμα. Για το ρόλο της εθελοντικής αυτής προσφοράς μας μιλά η Όλγα Λιοντοπούλου, διευθύντρια του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ.

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου μάς δίνει την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε, να έρθουμε πιο κοντά στην ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη των ανθρώπων που νοσούν, αλλά και των ανθρώπων που τους φροντίζουν και στέκονται δίπλα τους, οικείους και φροντιστές τους. Τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο στην πορεία της ασθένειας του ογκολογικού ασθενούς και αυτός είναι ο λόγος που με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να βοηθήσουμε να έχουν ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.

 

Όλγα Λιοντοπούλου

Εθελοντική υποστήριξη στους ασθενείς με καρκίνο

 

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ εστιάζει στα προβλήματα και στις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών, έχοντας αναλάβει δράση εδώ και 48 χρόνια. Προσπαθεί, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, να βρει τρόπους ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής τους. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, τους οργανισμούς δημόσιους και ιδιωτικούς, ώστε να ακούγονται οι φωνές, οι ανάγκες και τα προβλήματα των καρκινοπαθών και να βρίσκονται γρήγορα λύσεις. Τονίζω το γρήγορα διότι δεν υπάρχει «καιρός για χάσιμο», για τον άνθρωπο που υποφέρει και αγωνιά για την εξέλιξη της υγείας του και κατ’ επέκταση της ζωής του.

Ο ΑγκαλιάΖΩ θέτει στόχους και πραγματοποιεί δράσεις για την ολιστική στήριξη και υποστήριξη των καρκινοπαθών.

Οι εθελοντές μας συνεχίζουν να στέκονται  κοντά στους ογκολογικούς ασθενείς και τους φροντιστές μέσω ενδονοσοκομειακών προγραμμάτων, παρέχοντας φροντίδα και στήριξη στους ασθενείς κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους. Ο ρόλος των εθελοντών είναι καθοριστικός και απαραίτητος. Οι εθελοντές μας διακατέχονται από αγάπη και ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο και στέκονται δίπλα στις ανάγκες του.

Ο Όμιλος προσφέρει σε τακτική βάση, αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις κοινωνικοικονομική βοήθεια σε όσους ογκολογικούς έχουν ανάγκη, καθώς επίσης και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη ασθενών και φροντιστών σε καθημερινή βάση.

Πέραν όλων των προαναφερθέντων και στο πλαίσιο της  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών διοργανώνουμε ενημερωτικές δράσεις αναφορικά με όλους τους καρκίνους με στόχο την πρόληψη, καθώς και την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Πραγματοποιούμε εσπερίδες, ημερίδες-συνέδρια και διανομή εντύπων, τα οποία έχουν συγγραφεί από έγκριτους επιστήμονες και έχουν πάντα την αιγίδα της εκάστοτε επιστημονικής εταιρείας. Η πρόληψη πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι ο βασικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως και των περισσοτέρων ασθενειών. Είναι βασικό να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα πρόληψης και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής της καθημερινότητας μας.

Μία εξαιρετικά σπουδαία δράση πρόληψης και ενημέρωσης που ο όμιλός μας υλοποιεί τα τελευταία χρονιά είναι η  πραγματοποίηση  δερματολογικής  εξέτασης σπίλων και οι ενημερωτικές εκδηλώσεις στους κατοίκους των ακριτικών και απομακρυσμένων νησιών μας από ιατρούς-δερματολόγους. Ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι αγκαλιάζουν την αποστολή μας, είναι συγκλονιστικός και μας κάνει να νιώθουμε ότι αξίζει, όποια δυσκολία και αν συναντούμε να την ξεπερνάμε και να βρισκόμαστε δίπλα τους.

Προσπαθούμε με όποιο τρόπο και βάσει των δυνατοτήτων μας πάντα, να καλύπτουμε επικουρικά όπου υπάρχουν ανάγκες  στο δημόσιο σύστημα υγείας, στο πλαίσιο της άψογης συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε να τα καταφέρουμε και να φτάσουμε πιο κοντά στο όραμα μας «Κανένας μόνος του απέναντι στον καρκίνο».

Η 4η Φεβρουαρίου, ας ευχηθούμε να γίνει από όλους μας η ημέρα που θα κατανοήσουμε πόσοι άνθρωποι νοσούν από καρκίνο, τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωής, τις μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα τους, καθώς και τις ανάγκες που θα τους δημιουργηθούν ώστε να έχουν ποιότητα στη ζωή τους.

Είναι σίγουρο ότι ο κάθε ένας, από όποιον χώρο και αν προέρχεται μπορεί να βοηθήσει ώστε να καλυτερέψουν οι συνθήκες του ογκολογικού ασθενούς και να σταθεί με αγάπη και σεβασμό δίπλα του. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε να μην υπάρξει ποτέ κανένας μόνος του απέναντι στον καρκίνο».

 

Μπορείτε να δείτε το δημοσιευμένο άρθρο της Διευθύντριας του ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ, Λιοντοπούλου Όλγας, στο http://monopoli.gr πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.monopoli.gr/2024/02/13/ey-zin/754898/ogkologikoi-astheneis-o-dromos-gia-ti-therapeia-ginetai-pio-eykolos-otan-yparxei-stiriksi/