Επιλογή Σελίδας

Ο Μάιος αποτελεί το μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του δέρματος.Είναι ο μήνας, κατά τον οποίο οι ειδικοί ανά τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, ειδικά αυτών των μορφών που σχετίζονται άμεσα με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα στοιχεία που δίνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας για τον καρκίνο του δέρματος είναι συγκλονιστικά :

  • 20% των Αμερικανών θα αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος
  • Περισσότεροι από 2 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ώρα από καρκίνο του δέρματος
  • Άνθρωποι με ιστορικό άνω των 5 ηλιακών εγκαυμάτων έχουν διπλάσιο ρίσκο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος

 

Οι κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το μελάνωμα και το καρκίνωμα εκ κυττάρων του Merkel, οι οποίοι σχετίζονται με τη χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ( πολλές φορές η έκθεση είναι επαγγελματική ή επιβαρύνεται με τη χρήση των solarium) .

Στη χώρα μας , παρά τις διαρκείς προσπάθειες που γίνονται για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην κατεύθυνση της τήρησης βασικών μέτρων πρόληψης των βλαβερών συνεπειών της υπεριώδους ακτινοβολίας ( η τήρηση θα πρέπει να ξεκινά από τη βρεφική ηλικία ), παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνου σε νέες γυναίκες.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι πλήρως ιάσιμος εάν προληφθεί. Το μελάνωμα εάν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο έχει ποσοστό ίασης 99%!

Τι πρέπει να κάνουμε?

  • Προστατεύουμε τα παιδιά ήδη από τη βρεφική ηλικία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλλιεργούμε στα παιδιά συμπεριφορές προστασίας από τον ήλιο
  • Επισκεπτόμαστε το δερματολόγο για την εξέταση του δέρματός μας μια φορά το χρόνο
  • Εξετάζουμε το δέρμα μας από την κορφή ως τα νύχια κάθε μήνα. Με τη βοήθεια αγαπημένων μας προσώπων αξιολογούμε τυχόν αλλαγές σε προϋπάρχοντες σπίλους (ελιές).
  • Εάν έχουμε μεγάλο αριθμό σπίλων, θυμόμαστε ότι ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και επισκεπτόμαστε το δερματολόγο για χαρτογράφηση σπίλων
  • Ιδιαίτερης σημασίας είναι η κλινική εξέταση του δέρματος σε ασθενείς ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση μη μελανοκυτταρικού ή μελανοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος

Δίνουμε αξία στη ζωή, δεν αγνοούμε τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του δέρματος , επισκεπτόμαστε το δερματολόγο μας!

Ρόππα Μαριτίνα

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Επιστημονική συνεργάτης μονάδας Κλινικών Μελετών και Ιατρείου Δερματικών Λεμφωμάτων,

Β ́ Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.,

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»