Επιλογή Σελίδας
  • Συνέντευξη: Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Η θρομβοεμβολή που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι μία σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, αφού οι ογκολογικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης 4 – 6,5 φορές υψηλότερο σε σχέση με τους μη πάσχοντες», όπως σημειώνει η κ. Άρτεμις Μηλιάδου, Μέλος Δ.Σ. του ΟΕΚΚ-ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, στο healthpharma.gr, υπογραμμίζοντας πως «Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο είναι πιθανόν να αναπτύξει φλεβική θρομβοεμβολή, η οποία αποτελεί και την δεύτερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με νεοπλασματική νόσο».

Κυρία Μηλιάδου, συναντάται συχνά η θρόμβωση στους ογκολογικούς ασθενείς;

Η σχέση ανάμεσα στον καρκίνο και τη φλεβική θρομβοεμβολή αναφέρεται ήδη από το 1800 στην ιατρική βιβλιογραφία. Οι Bouillaud και Trousseau την περιέγραψαν για πρώτη φορά, μάλιστα ο Trousseau διέγνωσε στον εαυτό του καρκίνο βασιζόμενος στην φλεβική θρόμβωση που εμφάνισε στο άνω άκρο του.

Σύμφωνα με μελέτες η θρομβοεμβολή που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι μία σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, αφού οι ογκολογικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης 4 – 6,5 φορές υψηλότερο σε σχέση με τους μη πάσχοντες. Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο είναι πιθανόν να αναπτύξει φλεβική θρομβοεμβολή, η οποία αποτελεί και την δεύτερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με νεοπλασματική νόσο.

Με τι συνδέεται ο αυξημένος κίνδυνος ΘΦΕ στους ασθενείς με καρκίνο;

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες ο αυξημένος κίνδυνος που διατρέχουν οι ογκολογικοί ασθενείς συνδέεται και επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο τύπος καρκίνου, η χειρουργική επέμβαση, οι θεραπείες, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας του ασθενή κ.α.

Κατά πόσο είναι ενημερωμένοι οι ογκολογικοί ασθενείς για τη θρόμβωση που σχετίζεται με καρκίνο;

Δυστυχώς, σύμφωνα με την εμπειρία μας είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ενημερωμένων ασθενών σχετικά με την θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, καθώς και για τα πιθανά συμπτώματα που εμφανίζει η νόσος.

Η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική γιατί η γνώση του κινδύνου, η προφύλαξη και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει δραματικά την πιθανότητα δυσάρεστων επιπτώσεων στην υγεία τους.

Ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να συμβάλουν προς την αρτιότερη ενημέρωση των ογκολογικών ασθενών για τη θρόμβωση που σχετίζεται με καρκίνο;

Προγράμματα, όπως αυτά που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα και συνεχίζει να υλοποιεί ο ΟΕΚΚ -ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, βοηθούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Μεταξύ των προγραμμάτων και δράσεών μας περιλαμβάνονται:

-Ενημερωτικές εσπερίδες και webinars με συμμετοχή διακεκριμένων ιατρών, τηλεοπτικά spots, έκδοση και διανομή ενημερωτικού εντύπου σχετικού με την θρόμβωση, ευαισθητοποίηση μέσω της τέχνης με την διοργάνωση σχετικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «Η θρόμβωση μέσα από την Τέχνη» κ.α.

Η ενημέρωση όμως για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση είναι μία διαδικασία που συνεχίζεται στο διηνεκές γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σώζει ζωές.

Πιστεύετε πως η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι σύμμαχος του γιατρού και του ασθενή στην πρόληψη από αυτή την σοβαρή επιπλοκή;

Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σχετικών με την σοβαρή αυτή επιπλοκή, π.χ. ο Φάκελος του Ασθενή, email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και sms (μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα) υπενθύμισης διαγνωστικών εξετάσεων που θα βοηθούσαν σημαντικά στην κατεύθυνση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ποια θα μπορούσε να είναι η ψυχολογική επίπτωση σε έναν ογκολογικό ασθενή όταν μαθαίνει πως έχει κάτι ακόμα σοβαρό, πέρα της κύριας νόσου;

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να γενικευθεί η απάντηση και να συμπεριλάβει σε όλες τις περιπτώσεις μία ίδια ψυχολογική επίπτωση σε όλους τους ασθενείς, η εμπειρία μας είναι ότι η επίπτωση είναι εξίσου σημαντική, ίση σε σχέση με την αρχική γνωστοποίηση της ασθένειας ή και δυσμενέστερη, λόγω του συσσωρευμένου ψυχολογικού βάρους που έχει ένας ογκολογικός ασθενής.

 

Η συνέντευξη της κυρίας Μηλιάδου Άρτεμις, Μέλους του Δ.Σ. του ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ, δημοσιεύτηκε στο healthpharma.gr και μπορείτε να τη βρείτε στο ακόλουθο link:https://healthpharma.gr/prosopa/synentefksis/miliadoy-i-schesi-metaxy-karkinoy-kai-flevikis-thromvoemvolis/