Επιλογή Σελίδας

Δελτίο τύπου

Πειραιάς, 4 Απριλίου

 

Ας μην το ξεχνάμε! Η έγκυρη ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές

 

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και ειδικότερα με την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 4 Απριλίου στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, με θέμα «Ας μην το ξεχνάμε! Η έγκυρη ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές».

Σκοπός της δράσης ήταν να ενημερωθούν οι εργαζόμενες γυναίκες στην καθαριότητα του Δήμου μας, για τον καρκίνο του μαστού και τους γυναικολογικούς καρκίνους, καθώς και για τη δυνατότητα συμμετοχής στα Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Η Πρόεδρος του ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ, κα. Αναστασία Πασακοπούλου ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Πειραιά και ειδικότερα τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Παναγιώτη Ρέππα, για την εξαιρετική συνεργασία στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης με τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Στη συνέχεια, η κα Πασακοπούλου τόνισε τον σημαντικό ρόλο του ΑγκαλιάΖΩ με τις πολλαπλές δράσεις και τις ενημερώσεις του πληθυσμού και ταυτόχρονα παρότρυνε τις γυναίκες να μην αμελούν τον προληπτικό τους έλεγχο, τον οποίο οφείλουν στον εαυτό τους, αλλά και στους ανθρώπους που τις αγαπούν. Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, προέτρεψε για την αξιοποίηση των Εθνικών Προγραμμάτων Πρόληψης τόσο για τον καρκίνο του μαστού που έχει ήδη ξεκινήσει από το περασμένο έτος όσο και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που αναμένεται. Όπως ανέφερε, τα Προγράμματα αυτά παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία για την προαγωγή της υγείας των γυναικών και οι γυναίκες πρέπει να τα εκμεταλλευτούν!

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Παναγιώτης Ρέππας χαιρέτησε αυτήν την πρωτοβουλία του ΑγκαλιάΖΩ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για την φροντίδα της υγείας τους, ως σημαντική δράση που θα ωφελήσει γυναίκες που εργάζονται σε έναν δύσκολο και νευραλγικό τομέα του Δήμου. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον όμιλο ΑγκαλιάΖΩ για το μακροχρόνιο έργο και την πολύτιμη συμβολή του στην κοινωνία του Πειραιά, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος θα στέκεται πάντα αρωγός στις δράσεις του.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει χρήσιμες ομιλίες από ειδικούς όπως τον κ. Κωνσταντίνο Γραμματικάκη, ειδικευόμενο ιατρό Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο Γ.Ν.Π. Τζάνειο, ο οποίος μίλησε για τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδίου. Ειδικότερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο κ. Γραμματικάκης ανέδειξε την αξία της πρόληψης με την κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου και την HPVDNA εξέταση. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ανακοινώθηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα, η κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου αφορά γυναίκες κάτω των 30 ετών και η HPVDNA εξέταση γυναίκες 30-65 ετών.

Για τον καρκίνο των ωοθηκών και τον καρκίνο του ενδομητρίου μίλησε η κα. Καλαμπόκη Λαμπρινή, Επιμελήτρια Β΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Π. Τζάνειο, η οποία ενημέρωσε τις γυναίκες για τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις αυτών των τύπων καρκίνου, καθώς και για το ότι η  Γυναικολογική Κλινική του Τζανείου είναι διαθέσιμη για να τις υποδεχτεί και να τις συμβουλεύσει.

Τέλος, για τον καρκίνο του μαστού μίλησε η κα. Νεφέλη Αρκουλή, πρώην ειδικευόμενη Μονάδας Μαστού του Γ.Α.Ν.Π. Μεταξά. Στην ομιλία της, η κα Αρκουλή υπογράμμισε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται τον καρκίνο του μαστού, αλλά να ενημερώνονται από τους ειδικούς ώστε να λαμβάνουν έγκυρες πληροφορίες, να παρατηρούν τους μαστούς και τις μασχάλες και να κάνουν ψηλάφηση αυτών, καθώς και να πραγματοποιούν τον καθιερωμένο έλεγχο με μαστογραφία και υπέρηχο μαστών όταν αυτός χρειάζεται. Επεσήμανε ότι η ίδια θα βρίσκεται σύμμαχος στο πλευρό του ομίλου ΑγκαλιάΖΩ, ο οποίος υποστηρίζει την ενημέρωση του πληθυσμού για την υγεία του και είναι δίπλα στους καρκινοπαθείς και στις οικογένειες τους.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νικόλαος Πλατανησίωτης συνεχάρη τον ΑγκαλιάΖΩ για την πολύχρονη και σημαντική δράση του, για την βοήθεια που παρέχει στους ασθενείς και στους οικείους τους, καθώς και για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ τόνισε την σημασία της άυλης συνταγογράφησης για τη συμμετοχή στα Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης, αλλά και για την γενικότερη διευκόλυνση ως προς την πρόσβαση σε φάρμακα.

Έμφαση στην σημασία της άυλης συνταγογράφησης  έδωσε και η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Πειραιά, κα. Κυριακή Μπουρδάκου στην ομιλία της με θέμα «Θέσεις του Υπουργείου Υγείας για την άυλη συνταγογράφηση». Η κα. Μπουρδάκου καθοδήγησε τις γυναίκες για το πως μπορούν να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να επωφεληθούν από τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σε όλες τις παρευρισκόμενες γυναίκες διανεμήθηκαν ενημερωτικά έντυπα του ΟΕΚΚ- ΑγκαλιάΖΩ για τον Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας – HPV test, το ενημερωτικό έντυπο της καμπάνιας for HER,  με θέμα «Η γυμνή φωτογραφία που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει» και πακέτα δερμοκαλλυντικών προϊόντων της εταιρείας La Roche Posay.

 

Ο όμιλος ΑγκαλιάΖΩ ευχαριστεί την Roche Hellas (Μέγας Χορηγός), την Roche Diagnostics Hellas (Μέγας Χορηγός) και την La Roche Posay (Επίσημος Χορηγός) για την ευγενική υποστήριξη τους στην υλοποίηση της δράσης.