Συμβολή στην ίδρυση συλλόγων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

Ο Ομιλος έχει συμβάλει στον τομέα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δύο μεγάλων ομάδων πληθυσμού με εμπειρία καρκίνου με την συμβολή του στην ίδρυση έως τώρα δύο Πανελληνίων Συλλόγων :Το 1989 βοήθησε στην ίδρυση και μέχρι σήμερα καλύπτει οικονομικά και στηρίζει ηθικά τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λαρυγγεκτομηθέντων με έδρα τον Πειραιά. Στον Σύλλογο λειτουργούν και παρέχονται δωρεάν οργανωμένα προγράμματα

 • Εθελοντικό πρόγραμμα Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας για ασθενείς και τις οικογένειές τους
 • Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο Λάρυγγα και των Οικογενειών τους
 • Πρόγραμμα Αποκατάστασης Φωνής

Το 1988 βοήθησε στην ίδρυση και στήριξε οικονομικά και ηθικά τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», έως τον Δεκέμβριο του 2005, που ο Σύλλογος έγινε οικονομικά αυτάρκης και ανεξάρτητος.
Την υλοποίηση και εποπτεία έχουν σταθερά δύο επαγγελματίες (κοινωνική λειτουργός, λογοπεδικός)

Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο & Οικογενειών τους στον ΟΕΚΚ – ΑγκαλιάΖΩ

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος και οι επιπτώσεις του πλήττουν τον ασθενή και την οικογένεια του σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Αποσταθεροποιεί συχνά όχι μόνο τον ασθενή αλλά και ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα από την ώρα της διάγνωσης, κατά την διάρκεια της θεραπείας μέχρι την αποκατάσταση ή το θάνατο.Οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι βοηθούν το άτομο να αποδεχθεί τη νέα του πραγματικότητα, να εκφράσει και να μοιραστεί τα συναισθήματά του και να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του με αποτέλεσμα να βελτιώσει την ποιότητά της ώστε να φτάσει στο ανώτερο δυνατό σημείο αποκατάστασης και επανένταξης. Ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η αξιολόγηση του προγράμματος είναι με ευθύνη των Επαγγελματιών του Ομίλου που αποτελούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. Το πρόγραμμα της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης στοχεύει σε:

 • Υποστήριξη στον ασθενή
 • Υποστήριξη στην οικογένεια του ασθενούς για να μπορέσει να διαχειριστεί τα δικά της συναισθήματα και προβλήματα
 • Υποστήριξη σε μοναχικούς άπορους ασθενείς σε κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο, αφού στην ουσία δεν υπάρχουν δομές υποστήριξης και φροντίδας για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών
 • Πληροφόρηση & ενημέρωση για παροχές κοινωνικής πολιτικής
 • Ενδυνάμωση των ίδιων των εξυπηρετούμενων
 • Ενέργειες συνηγορίας (π.χ. προβλήματα με ταμεία, συντάξεις, επιδόματα κ.α.)
 • Διασύνδεση με δίκτυο υπηρεσιών.
 • Κινητοποίηση υποστηρικτικού δικτύου.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να τηλεφωνείτε από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα του ΟΕΚΚ- Αγκαλιάζω 210.4181641 από τις 09:30 – 16:30.

Δωρεάν προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης για ασθενείς με λέμφωμα

Δωρεάν προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης για ασθενείς με λέμφωμα και τους οικείους τους από το «ΑγκαλιάΖΩ».

«…..Θυμάμαι πως έκανα τα αδύνατα δυνατά αυτή η κατάσταση να μην επηρεάσει την ψυχολογία μου. Ήταν πραγματικά δύσκολο, κάποιες φορές αγανάκτησα, πόνεσα πολύ, ζήλεψα τα παιδιά της ηλικίας μου που ήταν ξέγνοιαστα, κουράστηκα……..» Μαρία Γ. – μαρτυρία ασθενούς Σημαντική για τη θεραπεία του λεμφώματος η ψυχοκοινωνική στήριξη

Δωρεάν προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης για ασθενείς με λέμφωμα και τους οικείους τους από το «ΑγκαλιάΖΩ» Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010 –  Μετά τη σημαντική και συστηματική ανταπόκριση του κοινού στην περσινή εκστρατεία ενημέρωσης ασθενών με λέμφωμα και των οικείων τους, το «ΑγκαλιάΖΩ» προχωρά φέτος άλλο ένα βήμα οργανώνοντας προγράμματα ολοκληρωμένης στήριξης ασθενών και του περιβάλλοντός τους μέσω ομάδων αλληλοβοήθειας και στήριξης, ανταποκρινόμενο έτσι σε μια πραγματική ανάγκη αλλά και μια βασική παράμετρο επιτυχούς συμβολής στην αντιμετώπιση του λεμφώματος.Πολύ περισσότερο μάλιστα, που τελευταίες εξελίξεις στη θεραπευτική του λεμφώματος φέρνουν αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπισή του, ακόμη και στις πιο δύσκολες μορφές του, όπως το οζώδες μη-Hodgkin’s λέμφωμα, για τη θεραπεία του οποίου ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο.Το πρόγραμμα στήριξης των ασθενών με λέμφωμα και των οικείων τους θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή δύο διαφορετικών ομάδων αλληλοβοήθειας και στήριξης: η πρώτη απευθύνεται αποκλειστικά σε ασθενείς και ασχολείται με τη διαχείριση των συναισθημάτων και των σκέψεών τους για τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία του λεμφώματος και η δεύτερη απευθύνεται αποκλειστικά σε οικείους ασθενών, στηρίζοντάς τους ώστε να στηρίξουν και αυτοί με τη σειρά τους τον ασθενή και το υπόλοιπο περιβάλλον του.Τις ομάδες σχεδιάζουν, συντονίζουν και αξιολογούν οι επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του «ΑγκαλιάΖΩ».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου μέσω της ιστοσελίδας  www.onlymphoma.gr, συμπληρώνοντας την ειδική διαδικτυακή δήλωση συμμετοχής.

Οι συναντήσεις των ομάδων  θα ξεκινήσουν στα γραφεία του «ΑγκαλιάΖΩ» τον Οκτώβριο και είναι δωρεάν.Η φετινή εκστρατεία του «ΑγκαλιάΖΩ» για το λέμφωμα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τη νόσο (15 Σεπτεμβρίου), με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas).

Η σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών με λέμφωμα
Η σοβαρή – αλλά αντιμετωπίσιμη αν διαγνωσθεί έγκαιρα – νόσος του λεμφώματος προκαλεί συχνά έντονα συναισθήματα στους ασθενείς, όπως θυμό, ενοχές, ανασφάλεια και πολλές φορές αίσθημα παραίτησης. Η έκφραση αυτών των συναισθημάτων και η διαχείρισή τους βοηθά στην προσαρμογή του ασθενή στη νόσο, στη θεραπεία και στην καλύτερη ποιότητα της ζωής του. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του «ΑγκαλιάΖΩ», κυρία Σκούρτα,«οι ασθενείς με λέμφωμα, που πολύ συχνά είναι νεαρής – παραγωγικής ηλικίας, χρειάζονται στήριξη για να αποδεχθούν και να κατανοήσουν αυτό που τους συμβαίνει, έτσι ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους – ιδιαίτερα στην Ελλάδα που, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα, οι ασθενείς με λέμφωμα παρουσιάζουν έλλειμα ενημέρωσης όσον αφορά στην ασθένεια, τη θεραπεία και την εξέλιξη της νόσου». Σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους, οι ασθενείς χρειάζονται υποστηρικτική σχέση από το περιβάλλον τους (συντρόφους, φίλους, συγγενείς), καλή επικοινωνία με τους ιατρούς που τους παρακολουθούν, και στήριξη από ειδικούς επαγγελματίες υγείας , αν και πολλές φορές διστάζουν να τη ζητήσουν ή αγνοούν την ύπαρξή της.
Η σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης στο περιβάλλον του ασθενή
Ο ρόλος του περιβάλλοντος (συντρόφων, φίλων και συγγενών), τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο είναι αναμφισβήτητα σημαντικός για τον ασθενή. Συχνά όμως δυσκολεύονται και οι ίδιοι να διαχειριστούν και να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και τις σκέψεις τους με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν και να μην μπορούν να υποστηρίξουν τον άνθρωπό τους. Αυτήν τη συναισθηματική διαδικασία έρχονται να υποστηρίξουν οι ειδικοί επαγγελματίες μέσα από τις ομάδες που θα λειτουργήσουν στο «ΑγκαλιάΖΩ». Αυτό που επίσης τονίζει η κυρία Σκούρτα, είναι ότι το περιβάλλον του ασθενούς δεν πρέπει να παραμελεί τις δικές του ανάγκες και την προσωπική του ζωή. Το να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του χωρίς ενοχή, δεν σημαίνει ότι παραμελεί τον ασθενή, αντίθετα η φροντίδα που παρέχεται θα βελτιωθεί αφού «πρέπει να έχεις για να μπορείς να δώσεις».
Πίσω στην αρχή