22
Σεπ
2017

24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Comments : 0

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», για ακόμα μια χρονιά ενημερώνει το ευρύ κοινό για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί έναν από τους πιο σπάνιους καρκίνους, ενώ ταυτόχρονα είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός όγκος. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της η νόσος έχει καλή έκβαση για τον ασθενή, γεγονός που συνδέεται με τον ιστολογικό τύπο, το φύλο, την ηλικία και την αντιμετώπιση. Η μακροχρόνια παρακολούθηση παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί ακόμη και δεκαετίες μετά την αρχική θεραπευτική προσέγγιση.

Η ετήσια επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι 10 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα και είναι ένας από τους πλέον αυξανόμενους καρκίνους σε όλον τον κόσμο, αύξηση που πιθανό να οφείλεται στη βελτίωση των διαγνωστικών μέσων. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστοί οι λόγοι εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εντοπίζεται σε όζους του αδένα, γι’ αυτό και όλοι όσοι έχουν όζους στο θυρεοειδή τους πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο (υπερηχογράφημα) – όμως μόνο το 5-10% των όζων είναι καρκίνος. Η κλασσική αγωγή για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, μετά την χειρουργική απομάκρυνσή του, είναι η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για την καταστροφή των υπολειμματικών κακοήθων κυττάρων που ενδεχομένως υπάρχουν στους λεμφαδένες.

Να θυμάστε:
H Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση Σώζει Ζωές!

Πίσω στην αρχή