default-logo
08
Νοέ
2017

Δράση ενημέρωσης για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού από τον Δήμο Περάματος

Comments : 0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση ενημέρωσης για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στις 5 και 6 Νοεμβρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Περάματος, κ. Γιάννη Λαγουδάκη και την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας, κ. Μαργαρίτα Καζάκου, για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Κόντζογλου και τις εθελόντριες της Ομάδας Ενημέρωσης του ομίλου, που ενημέρωσαν το κοινό για τον καρκίνο του μαστού και την σημασία της πρόληψης με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

 

03
Νοέ
2017

ΑγκαλιάΖΩ Ν. Ηρακλείου Κρήτης: 10 χρόνια δράσης!

Comments : 0

Το παράρτημα του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ στο Ν. Ηρακλέιου Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων δράσης του, διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στον ιατρό Μανώλη Δετοράκη, τον πρώτο υποστηρικτή και φίλο του συλλόγου.

 

01
Νοέ
2017

Έκκληση προς την Πολιτεία να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο στις απαραίτητες θεραπείες

Comments : 0

Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2017 – Ο ΟΕΚΚ – ΑγκαλιάΖΩ δραστηριοποιείται στο χώρο του καρκίνου 41 χρόνια, στηρίζοντας ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και ενημερώνοντας τους πολίτες για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

 

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της εταιρείας ROCHE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic από τη θετική λίστα, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% σε όλα τα νέα, καινοτόμα φάρμακα αναδρομικά από 1/1/2017.

 

Με τεράστια αγωνία παρακολουθούμε όλοι οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο τις εξελίξεις μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη και ανησυχούμε για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα.

 

Τα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, αλλά ως όφελος για την οικονομία και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα και το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος.

 

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει σήμερα αλλά και στο μέλλον, την πρόσβαση όλων των ασθενών, χωρίς αποκλεισμούς από τις θεραπείες εκείνες που οι επαγγελματίες υγείας κρίνουν κατάλληλες για να τους βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

 

Μόνο με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας της χώρας μας, που πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας και ο συναρμόδιοι φορείς, θα ξεφύγουμε από τη λογιστική προσέγγιση των ασθενών και των φαρμάκων. Οι ασθενείς δεν είναι αριθμοί, δικαιούνται να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη γι’ αυτούς θεραπεία έγκαιρα και η Πολιτεία υποχρεούται εκ του συντάγματος να την παρέχει.

 

Κάθε σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των πολιτών εκείνων που δίνουν καθημερινά τη δύσκολη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή και να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.

 

Κάνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι οι έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, σήμερα και στο μέλλον και θα εξασφαλίσουν ότι όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα το συγκεκριμένο φάρμακο, το Cotellic, θα εξακολουθήσουν να το λαμβάνουν απρόσκοπτα, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

 

ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΑΙ!!!

27
Οκτ
2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ OEKK – AγκαλιάΖΩ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Comments : 0

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ OEKKAγκαλιάΖΩ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 

1. Κυριακή 12 Νοεμβρίου

Θέατρο «ΑΛΙΚΗ»

Παράσταση  «Μάλιστα Κύριε Ζαμπέτα!…»

Ώρα: 17:30

Τιμή Συμμετοχής: 22€ 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα  Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν ένα μεγάλο μουσικό θέαμα αφιερωμένο στη ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα, στο θέατρο Αλίκη. Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής στον αυτοδημιούργητο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από την ηλικία και την κοινωνική τάξη, χάρη στη δύναμη των τραγουδιών του και το ταμπεραμέντο του.

Ο Πέτρος Ζούλιας, γράφει τα κείμενα και σκηνοθετεί, αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο της κόρης του δημιουργού Kατερίνας Ζαμπέτα, με τον τίτλο «Γιώργος Ζαμπέτας. Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω».

 

Άφθονο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της οικογένειας, πλήθος τραγούδια, αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες, που ο Ζαμπέτας έντυσε με τη μουσική του, και ηχητικά ντοκουμέντα, στα οποία ο ίδιος αφηγείται τη ζωή του, αποτελούν τα βασικά υλικά της συναρπαστικής παράστασης που έχει στηθεί, σαν μία γιορτή! Οι δεκαετίες των μεγάλων επιτυχιών του αξιαγάπητου βάρδου, τα γεγονότα, πολιτικά και κοινωνικά, οι άνθρωποι που υπήρξαν φίλοι και συνεργάτες του, το χιούμορ, ο αυθορμητισμός και όλο το μεγαλείο της ζωής του, ξεδιπλώνονται στη σκηνή του Αλίκη, με τον ίδιο τον Γιώργο Ζαμπέτα να πρωταγωνιστεί, σαν να βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας.

 

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Τάσος Χαλκιάς, Λευτέρης Ελευθερίου, Χριστίνα Τσάφου, Ελένη Καρακάση, Μάκης Πατέλης, Κωνσταντίνος Κακούρης, και ένας μεγάλος θίασος από νέους ηθοποιούς και χορευτές με 8-μελή ζωντανή ορχήστρα.

 

 1. Παρασκευή 24 Νοεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Παράσταση «Ο Γλάρος» του Αντόν Τσέχοφ

Ώρα: 20:30

Τιμή Συμμετοχής: Πλατεία 25€

                             3ο Θεωρείο 15€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα αποπνικτικό και μοιραίο καλοκαιρινό βράδυ, ο πολλά υποσχόμενος νέος συγγραφέας Τρέπλιεφ ανεβάζει το πρώτο του θεατρικό έργο στον κήπο του πατρικού εξοχικού, με σκοπό να εντυπωσιάσει, μέσα από έναν καινούργιο, επαναστατικό τρόπο έκφρασης, τους καλεσμένους της μητέρας του, αλλά και την ίδια, την διάσημη ντίβα του θεάτρου Αρκάντινα. Πρωταγωνίστρια του έργου του η αγαπημένη του και επίδοξη ηθοποιός Νίνα. Το πρόωρο και άδοξο τέλος της παράστασης του νεαρού συγγραφέα θα φέρει απρόβλεπτες, κωμικές και τραγικές, συνέπειες για όλους τους παρευρισκόμενους, που θα σφραγίσουν τις ζωές τους για πάντα.

 

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Γιάννη Χουβαρδά, τα μεγάλα θέματα του έργου είναι η αλληλεξάρτηση ζωής και τέχνης, ο θάνατος των ψευδαισθήσεων και η κωμωδία της ανθρώπινης αποτυχίας. Βασισμένος  στην ιδέα, ότι όλα στη ζωή είναι θέατρο και όλα στο θέατρο είναι ζωή, ο σκηνοθέτης τοποθετεί την δράση του έργου μέσα στο ίδιο το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά: στην σκηνή του, στην αίθουσα και τα καθίσματα των θεατών, στους διαδρόμους του, στις εισόδους και τις εξόδους του, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τον εξοπλισμό του – τα φώτα του, την αυλαία του, τους μηχανισμούς του, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στους υπέροχους ηθοποιούς του.

 

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Ήμελλος, Άλκηστις Πουλοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μπίτος, Σύρμω Κεκέ.

 

 

 1. Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

Θέατρο «Βέμπο»

Παράσταση «Αλέξης Ζορμπάς»

Ώρα: 18:00

Τιμή Εισιτηρίου: 22€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εμβληματική μορφή του Αλέξη Ζορμπά, από το μνημειώδες και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», ξαναζωντανεύει από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και σε μια μοναδική διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Η παράσταση, με μια εντυπωσιακή παραγωγή και ένα πολυπληθή θίασο, έκανε πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου, τιμώντας το Έτος Καζαντζάκη 2017, που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα των νεότερων χρόνων.
Τον Αλέξη Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, αναλαμβάνοντας τον επικό αυτό ρόλο, πλαισιωμένος από ένα μεγάλο και καταξιωμένο θίασο. Τις χορογραφίες επιμελείται ο Δημήτρης Παπάζογλου. Τα σκηνικά που μας μεταφέρουν στην Κρήτη του μεσοπολέμου είναι του σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια της ενδυματολόγου Ντένης Βαχλιώτη.

Στη σκηνή θα δούμε να ζωντανεύει με μια νέα δημιουργική ματιά και ένα ανεπανάληπτο τρόπο ο «μοναδικός διάλογος ενός καλαμαρά και ενός μεγάλου ανθρώπου του λαού, διάλογος μεταξύ του δικηγόρου Νου και της μεγάλης ψυχής του λαού», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης για τη διαχρονική φιλία του με τον Ζορμπά.

Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη, Τάκης Παπαματθαίου, Ρένος Ρώτας και ο Νίκος Βερλέκης.
Παίζουν: Γιάννης Σταμούλης, Στέλλα Γκίκα, Γιώργος Παράσχος, Άννα Μονογιού.

 

 

 1. Σάββατο 9 – Κυριακή 10 – Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στα γραφεία του Ομίλου

 

 

 

 

 1. Παρασκευή 15 – Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

Τριήμερη εκδρομή Καρπενήσι – Μονή Προύσσου – Κεφαλόβρυσο – Κορυσχάδες – Γοργιανάδες – Χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου

Τιμή συμμετοχής: 120€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σας προσκαλούμε σε μια τριήμερη απόδραση στο Καρπενήσι, για να στολίσετε μαζί μας το πελώριο δέντρο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, γεμίζοντάς το με χριστουγεννιάτικες ευχές για εσάς και τους δικούς σας ανθρώπους!

 

 • Μεταφορά με πολυτελές πούλμαν
 • 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο AVARIS RESORT, σε σουίτα 37 τ.μ.
 • Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία του Καρπενησίου
 • Πρωινό αμερικάνικου τύπου
 • Παρασκευή: δείπνο σε μπουφέ στο εστιατόριο Σίβυλλα
 • Σάββατο: δείπνο σε μπουφέ στην αίθουσα ASTREA στο ξενοδοχείο
 • Ζωντανή μουσική με ορχήστρα και πλούσια εδέσματα, (όπως ποικιλία κρεατικών κλπ.)
 • Για το Σάββατο χρήση ωριαίου προγράμματος spa (μετα την πρώτη ώρα είσοδος 10 ευρώ με έκπτωση 20/%)
 • Welcome drink
 • wifi
 • Γυμναστήριο

 

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο πρόγραμμα μηνιαίας σίτισης απόρων ασθενών με καρκίνο.

Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο του Ομίλου:

 210 4181641 και 210 4186341.

20
Οκτ
2017

Μεγάλη επιτυχία της ενημερωτικής ημερίδας του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Ν. Αχαΐας

Comments : 0

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας, ο Όμιλος Συναδελφικών Εκδηλώσεων Προσωπικού & Συνταξιούχων Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων διοργάνωσαν με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.

Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς την παρακολούθησαν περίπου 400 συμπολίτες μας.

Tο προεδρείο και οι ομιλητές της εκδήλωσης, οι οποίοι πραγματοποίησαν εμπεριστατωμένες ομιλίες με τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο ήταν:

Προεδρείο:

κ. Ζήκος Παναγιώτης – Αιματολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ Αιματολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

κ. Μουτούσης Γεώργιος – Οδοντίατρος, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας

κ. Χρυσανθόπουλος Κωνσταντίνος –  Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας / Λοιμωξιολογίας

Ομιλητές:

κα Ακτύπη Ανθή – Ειδική Αιματολόγος

κα Αλεξοπούλου Μιράντα – Διευθύντρια Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

κα Θεοδωροπούλου Αναστασία – Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

κ. Νταής Παναγιώτης – Επιμελητής Β’ Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

κα Στρούζα Χρύσα – Λογοθεραπεύτρια ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ

κα Χριστοπούλου Αθηνά – Διευθύντρια ΕΣΥ Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”

 

17
Οκτ
2017

Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα

Comments : 0

Ο Όμιλος Εθελοντών Kατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας, ο Όμιλος Συναδελφικών Εκδηλώσεων Προσωπικού & Συνταξιούχων Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, διοργανώνουν, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.

Ομιλητές της Εκδήλωσης:
Ακτύπη Ανθή – Ειδική Αιματολόγος
Αλεξοπούλου Μιράντα – Διευθύντρια Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Θεοδωροπούλου Αναστασία – Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Νταής Παναγιώτης – Επιμελητής Β’ Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Στρούζα Χρύσα – Λογοθεραπεύτρια ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ
Χριστοπούλου Αθηνά – Διευθύντρια ΕΣΥ Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

06
Οκτ
2017

H ροζ βαλίτσα “for HER” ξεκινά το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα!

Comments : 0

Η καμπάνια “for HER” με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του γυναικείου και γυναικολογικού καρκίνου συνεχίζεται για 3η χρονιά.
Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» συμμετέχει και φέτος στην καμπάνια «For Her» – μια καμπάνια που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά μας αφορά όλους, γιατί όλοι έχουμε μια σημαντική γυναίκα στη ζωή μας!
Ενημερωθείτε για την πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας «for HER» από το site www.forher.gr
#AgaliaZO #forHER

 

 

25
Σεπ
2017

Σεπτέμβριος: Μήνας εγρήγορσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Comments : 0

Μαρία Αλεβιζάκη

Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας

 

Ο όζος του θυρεοειδούς, μικρή περίγραπτη διόγκωση, είναι συχνός και η επίπτωσή του αυξάνεται με την ηλικία. Επί παραδείγματι, στην ηλικία των 60 ετών φαίνεται ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού έχει όζους στον θυρεοειδή. Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι όζοι του θυρεοειδούς επικίνδυνοι. Εχουν μόνο 5-10% πιθανότητα να υποκρύπτουν θυρεοειδικό καρκίνωμα.

Το θυρεοειδικό καρκίνωμα δεν δημιουργεί κατά κανόνα ενοχλήματα και ως εκ τούτου συνήθως διαγιγνώσκεται στα πλαίσια της διερεύνησης ενός όζου, που βρέθηκε πολλές φορές τυχαία. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει διόγκωση των λεμφαδένων του τραχήλου και να είναι αυτή η πρώτη εκδήλωση της πάθησης.  Γενικά ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι, στη μεγάλη πλειοψηφία, πολύ καλής προγνώσεως. Τα πιο πολλά περιστατικά καρκίνου ανήκουν στην κατηγορία του θηλώδους (90%). Άλλες κατηγορίες είναι ο θυλακιώδης (5%), ο μυελοειδής (3-4%) και ο αναπλαστικός (<1%).

Το διαφοροποιημένο καρκίνωμα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα το θηλώδες, διαγιγνώσκεται πολύ πιο συχνά τα τελευταία είκοσι χρόνια σε σχέση με το παλαιότερο χρονικό διάστημα. Είναι ο πιο συχνός ενδοκρινής όγκος και ένας από τους πλέον αυξανόμενους καρκίνους σε όλον τον κόσμο. Είναι πιθανό αυτή η αύξηση να οφείλεται σε κάποιο βαθμό στα βελτιωμένα  διαγνωστικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα καθώς και στην ευκολώτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Πιστεύεται ωστόσο ότι υπάρχει και πραγματική αύξηση της επίπτωσης που ίσως οφείλεται στις βλαπτικές συνθήκες του περιβάλλοντος που συνεχώς αλλάζουν. Η πάθηση αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμη και τα παιδιά. Η ετήσια επίπτωση του καρκίνου  του θυρεοειδούς  είναι 10 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Το σημαντικό όμως είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καρκινωμάτων που διαγιγνώσκονται στις μέρες μας είναι μικρά καρκινώματα της τάξεως του ενός εκατοστού, τα οποία έχουν άριστη πρόγνωση.

Δεν είναι σπάνιο ο καρκίνος του θυρεοειδούς να δημιουργεί κοντινές μεταστάσεις που βρίσκονται κατά κανόνα στους τραχηλικούς λεμφαδένες και φαίνεται να περιορίζονται εκεί. Το ποσοστό που θα παρουσιάσει μακρυνές μεταστάσεις είναι ευτυχώς πολύ μικρό.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντικές εξελίξεις που έχουν κάνει την διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς πιο εύκολη. Κατ’αρχάς τα βελτιωμένα μηχανήματα υπερήχων με υψηλή ευκρίνεια βοηθούν στην ανίχνευση των όζων. Το εξειδικευμένο υπερηχογράφημα μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την υφή του όζου και την παρουσία λεμφαδένων. Η κυτταρολογική εξέταση, για την οποία υπάρχει πλέον μεγάλη εμπειρία, βοηθάει να ξεχωρίσουμε τους όζους εκείνους πού υποκρύπτουν κακοήθεια και πρέπει ως εκ τούτου να χειρουργηθούν. Είναι μια εξέταση με μεγάλη ευαισθησία. Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους μοριακής βιολογίας, βρίσκουμε νέους μοριακούς δείκτες που βοηθούν στην ακριβέστερη  κατηγοριοποίηση του όγκου και τον καθορισμό της πρόγνωσης.

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και στη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Η πρώτη αντιμετώπιση ειναι χειρουργική και συνιστάται να γίνεται από χειρουργό με εμπειρία στον θυρεοειδή. Η κλασσική αγωγή για το θυλακιοκυτταρικό θυρεοειδικό καρκίνωμα μετά από την εγχείρηση είναι η χορήγηση μιας ποσότητας ραδιενεργού ιωδίου για την καταστροφή των υπολειμμάτων και την καυτηρίαση των λίγων υπολειμματικών κακοήθων κυττάρων που ενδεχομένως υπάρχουν στους λεμφαδένες. Η σημερινή τάση είναι να γίνουμε πιο φειδωλοί στη χορήγηση του ραδιενεργού ιωδίου.  Ενώ παλιότερα χορηγούσαμε τη θεραπεία με το  ραδιοϊώδιο σε όλες τις περιπτώσεις, τώρα έχουμε παρατηρήσει ότι τα μικρά καρκινώματα που βρίσκονται μέσα στο θυρεοειδή, και δεν έχουν ξεφύγει από την κάψα, έχουν άριστη πρόγνωση ακόμη και όταν δεν πάρουν ιώδιο. Ετσι το ραδιοϊώδιο συνιστάται τώρα μόνο στις πιό σοβαρές περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις που χρειάζεται να χορηγηθεί ραδιοϊώδιο και για την επιτυχία της θεραπείας αυτής χρειάζεται να έχουμε υψηλά επίπεδα της TSH (θυρεοτροπίνης) για να διευκολύνεται η πρόσληψη του ιωδίου από τα θυρεοειδικά κύτταρα. Για να το επιτύχουμε αυτό έχουμε δύο επιλογές: Τα παλιά χρόνια ζητούσαμε από τους ασθενείς να διακόπτουν την αγωγή με θυροξίνη και να περνούν ως εκ τούτου μια φάση υποθυρεοειδισμού ιδιαίτερα δυσάρεστη. Η παραγωγή της ανασυνδυασμένης θυρεοτροπίνης (rhTSH; Thyrogen) αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη στην διαδικασία αυτή. Με τη χορήγηση της ουσίας αυτής σε δύο ενδομυϊκές ενέσεις είναι πλέον δυνατό η θεραπεία  με ραδιενεργό ιώδιο να χορηγείται χωρίς τη διακοπή της θυροξίνης στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών. Η καθημερινή δραστηριότητα των ασθενών δεν διαταράσσεται και η ποιότητα της ζωής τους δεν επηρεάζεται μια και δεν περνούν από φάση υποθυρεοειδισμού, και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση των ασθενών, η οποία συνίσταται στις  μετρήσεις της θυρεοσφαιρίνης στον ορό σε συνδυασμό, όταν κρίνεται σκόπιμο, με σπινθηρογράφημα. Η θυρεοσφαιρίνη είναι ένας χρήσιμος δείκτης του θυρεοειδικού καρκινώματος, μια και είναι ουσία που παράγεται μόνο από τα κύτταρα του θυρεοειδούς και συνιστάται να μετράται κατά την παρακολούθηση του.

Ευτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων με θυρεοειδικό καρκίνωμα έχει άριστη πρόγνωση εφόσον διαγνωσθεί  έγκαιρα και θεραπευθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Θυρεοειδικής Εταιρείας.

Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 5-10% αποδιαφοροποιείται και χάνει την ικανότητα να προσλαμβάνει το ραδιενεργό ιώδιο. Στους ασθενείς αυτούς η κλασική θεραπεία που αναφέρθηκε δεν μπορεί να εφαρμοσθεί και δεν οδηγεί σε συρρίκνωση των μεταστάσεων. Οι μεταστάσεις του αποδιαφοροποιημένου καρκινώματος δεν απαντούν στα διάφορα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τα άλλα είδη καρκίνου. Στον τομέα αυτό είχαμε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική εξέλιξη.  Για την αντιμετώπιση αυτών των «δύσκολων» περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς χρησιμοποιείται τώρα η νέα κατηγορία φαρμάκων που στοχεύουν απ’ευθείας στους μοριακούς μηχανισμούς που κάνουν την καρκινογένεση, οι λεγόμενες «στοχευμένες» θεραπείες. Τα φάρμακα αυτά είναι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης, ενός συστήματος ενζύμων, το  οποίο είναι ενεργοποιημένο στον καρκίνο και μεταδίδει συνέχεια μηνύματα πολλαπλασιασμού, αγγειογένεσης και διευκόλυνσης των μεταστάσεων. Με τα φάρμακα αυτά αναστέλλεται η μετάδοση μηνυμάτων μέσα στο κύτταρο και ο όγκος μπορεί να συρρικνώνεται. Οι πρώτες μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι οι αναστολείς αυτοί είναι αποτελεσματικοί στο 70% περίπου των ασθενών με αποδιαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς. Τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής φαίνεται να σταθεροποιούν τις περισσότερες περιπτώσεις και μερικές φορές να δημιουργούν ενδεχομένως και ύφεση του όγκου. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται ήδη με επιτυχία σε ασθενείς με καρκίνο του νεφρού και ειδική κατηγορία γαστρεντερικών όγκων από αρκετά χρόνια. Για τον καρκίνο του θυρεοειδούς τα χορηγούμε μόνο όταν υπάρχει εξέλιξη της νόσου, γιατί αλλάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, η οποία μπορεί να είναι πολύ καλή ακόμη και με παρουσία μεταστατικής νόσου.  Η εφαρμογή των παραγόντων αυτών σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι πρόσφατη συνοδεύεται όμως από αισιοδοξία ότι μπορούν να βοηθήσουν επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου και παρατείνοντας την ζωή και σε πολλούς. Υπάρχει και στη χώρα μας εμπειρία με τη χορήγηση των παραγόντων αυτών σε εξειδικευμένα κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί και η πρόοδος που έχει γίνει για την αντιμετώπιση του πιο σπάνιου καρκινώματος του θυρεοειδούς, του μυελοειδούς. Επειδή ένα 25-30% των περιπτώσεων έχει οικογενή επίπτωση, μπορούμε τώρα να ανιχνεύσουμε τη μετάλλαξη στον πάσχοντα και να διερευνήσουμε και τους συγγενείς του. Ετσι η θεραπεία (χειρουργική) μπορεί να γίνει στο προκλινικό στάδιο στους συγγενείς – φορείς.

Δυστυχώς μερικές φορές αυτός ο καρκίνος είναι επίμονος. Ενα ποσοστό των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές, εξελισσόμενη νόσο και μακρυνές μεταστάσεις. Το ραδιενεργό ιώδιο δεν χορηγείται στις περιπτώσεις αυτές και τα κλασσικά χημειοθεραπευτικά δεν αποδίδουν. Εχουν και στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια «στοχευμένες» θεραπείες, οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης. Υπάρχει ήδη και στη χώρα μας αρκετή εμπειρία με την χορήγηση των παραγόντων αυτών σε εξειδικευμένα κέντρα. Χορηγούνται στις περιπτώσεις εκείνες που παρουσιάζουν πρόοδο νόσου και τα  αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.

22
Σεπ
2017

24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Comments : 0

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», για ακόμα μια χρονιά ενημερώνει το ευρύ κοινό για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί έναν από τους πιο σπάνιους καρκίνους, ενώ ταυτόχρονα είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός όγκος. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της η νόσος έχει καλή έκβαση για τον ασθενή, γεγονός που συνδέεται με τον ιστολογικό τύπο, το φύλο, την ηλικία και την αντιμετώπιση. Η μακροχρόνια παρακολούθηση παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί ακόμη και δεκαετίες μετά την αρχική θεραπευτική προσέγγιση.

Η ετήσια επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι 10 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα και είναι ένας από τους πλέον αυξανόμενους καρκίνους σε όλον τον κόσμο, αύξηση που πιθανό να οφείλεται στη βελτίωση των διαγνωστικών μέσων. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστοί οι λόγοι εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εντοπίζεται σε όζους του αδένα, γι’ αυτό και όλοι όσοι έχουν όζους στο θυρεοειδή τους πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο (υπερηχογράφημα) – όμως μόνο το 5-10% των όζων είναι καρκίνος. Η κλασσική αγωγή για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, μετά την χειρουργική απομάκρυνσή του, είναι η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για την καταστροφή των υπολειμματικών κακοήθων κυττάρων που ενδεχομένως υπάρχουν στους λεμφαδένες.

Να θυμάστε:
H Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση Σώζει Ζωές!

Πίσω στην αρχή