default-logo
01
Νοέ
2017

Έκκληση προς την Πολιτεία να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο στις απαραίτητες θεραπείες

Comments : 0

Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2017 – Ο ΟΕΚΚ – ΑγκαλιάΖΩ δραστηριοποιείται στο χώρο του καρκίνου 41 χρόνια, στηρίζοντας ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και ενημερώνοντας τους πολίτες για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

 

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της εταιρείας ROCHE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic από τη θετική λίστα, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% σε όλα τα νέα, καινοτόμα φάρμακα αναδρομικά από 1/1/2017.

 

Με τεράστια αγωνία παρακολουθούμε όλοι οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο τις εξελίξεις μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη και ανησυχούμε για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα.

 

Τα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, αλλά ως όφελος για την οικονομία και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα και το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος.

 

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει σήμερα αλλά και στο μέλλον, την πρόσβαση όλων των ασθενών, χωρίς αποκλεισμούς από τις θεραπείες εκείνες που οι επαγγελματίες υγείας κρίνουν κατάλληλες για να τους βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

 

Μόνο με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας της χώρας μας, που πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας και ο συναρμόδιοι φορείς, θα ξεφύγουμε από τη λογιστική προσέγγιση των ασθενών και των φαρμάκων. Οι ασθενείς δεν είναι αριθμοί, δικαιούνται να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη γι’ αυτούς θεραπεία έγκαιρα και η Πολιτεία υποχρεούται εκ του συντάγματος να την παρέχει.

 

Κάθε σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των πολιτών εκείνων που δίνουν καθημερινά τη δύσκολη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή και να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.

 

Κάνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι οι έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, σήμερα και στο μέλλον και θα εξασφαλίσουν ότι όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα το συγκεκριμένο φάρμακο, το Cotellic, θα εξακολουθήσουν να το λαμβάνουν απρόσκοπτα, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

 

ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΑΙ!!!

20
Οκτ
2017

Μεγάλη επιτυχία της ενημερωτικής ημερίδας του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Ν. Αχαΐας

Comments : 0

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας, ο Όμιλος Συναδελφικών Εκδηλώσεων Προσωπικού & Συνταξιούχων Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων διοργάνωσαν με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.

Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς την παρακολούθησαν περίπου 400 συμπολίτες μας.

Tο προεδρείο και οι ομιλητές της εκδήλωσης, οι οποίοι πραγματοποίησαν εμπεριστατωμένες ομιλίες με τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο ήταν:

Προεδρείο:

κ. Ζήκος Παναγιώτης – Αιματολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ Αιματολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

κ. Μουτούσης Γεώργιος – Οδοντίατρος, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας

κ. Χρυσανθόπουλος Κωνσταντίνος –  Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας / Λοιμωξιολογίας

Ομιλητές:

κα Ακτύπη Ανθή – Ειδική Αιματολόγος

κα Αλεξοπούλου Μιράντα – Διευθύντρια Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

κα Θεοδωροπούλου Αναστασία – Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

κ. Νταής Παναγιώτης – Επιμελητής Β’ Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

κα Στρούζα Χρύσα – Λογοθεραπεύτρια ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ

κα Χριστοπούλου Αθηνά – Διευθύντρια ΕΣΥ Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”

 

17
Οκτ
2017

Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα

Comments : 0

Ο Όμιλος Εθελοντών Kατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας, ο Όμιλος Συναδελφικών Εκδηλώσεων Προσωπικού & Συνταξιούχων Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, διοργανώνουν, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.

Ομιλητές της Εκδήλωσης:
Ακτύπη Ανθή – Ειδική Αιματολόγος
Αλεξοπούλου Μιράντα – Διευθύντρια Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Θεοδωροπούλου Αναστασία – Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Νταής Παναγιώτης – Επιμελητής Β’ Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Στρούζα Χρύσα – Λογοθεραπεύτρια ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ
Χριστοπούλου Αθηνά – Διευθύντρια ΕΣΥ Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

06
Οκτ
2017

H ροζ βαλίτσα “for HER” ξεκινά το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα!

Comments : 0

Η καμπάνια “for HER” με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του γυναικείου και γυναικολογικού καρκίνου συνεχίζεται για 3η χρονιά.
Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» συμμετέχει και φέτος στην καμπάνια «For Her» – μια καμπάνια που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά μας αφορά όλους, γιατί όλοι έχουμε μια σημαντική γυναίκα στη ζωή μας!
Ενημερωθείτε για την πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας «for HER» από το site www.forher.gr
#AgaliaZO #forHER

 

 

30
Μαΐ
2017

27 & 28 Μαϊου – Δράση για πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος στο Μουζάκι και στο Αγναντερό

Comments : 0

Πρώτη στάση της φετινής δράσης του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ, στο πλαίσιο ενημέρωσης του ευρέος κοινού για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, το Μουζάκι και το Αγναντερό του Νομού Καρδίτσας!

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Φανή Τσιρογιάννη και τον κ. Δημήτρη Φραγκόπουλο, Πρόεδρο και Γεν. Διευθυντή αντίστοιχα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μουζακίου για την εξαιρετική συμμετοχή τους και συνεισφορά τους.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον ιατρό δερματολόγο – αφροδισιολόγο, Δρ. Άρη Μπαλιάκο, ο οποίος ενημέρωσε και εξέτασε το κοινό και τον ιατρό γαστρεντερολόγο και Διευθυντή του ΠΕΔΥ Καρδίτσας, Δρ. Στ. Καλοχέρη για τη στήριξή του στην όλη δραση μας.
Τέλος, ευχαριστούμε την οικογένεια Σ. Φωτίου, ιδιοκτήτη της “Υπεραγοράς Σ. Φωτίου Α.Ε.” για την προώθηση των flyers της καμπάνιας και για την υπέροχη και ζεστη φιλοξενία του.

 

 

 

24
Μαΐ
2017

Δελτίο Τύπου – Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα

Comments : 0

Δελτίο Τύπου

Ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί και φέτος εκστρατεία

για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος

και του Μελανώματος

 

Κάτοικοι 6 πόλεων και χωριών της χώρας θα ενημερωθούν το διάστημα

27 Μαϊου έως 24 Ιουνίου 2017, στην εκστρατεία που υλοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά

 

Αθήνα, 23 Μαΐου 2017 – Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί για 13η συνεχόμενη χρονιά  την εκστρατεία για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί έξι (6) πόλεις και χωριά της περιφέρειας.

Για 2η χρονιά, ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ εστιάζει στην ενημέρωση πληθυσμών οι οποίοι εργάζονται υπό παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς) και ως εκ τούτου αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος. Γι’ αυτό το λόγο, η διάδοση του μηνύματος της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, περιλαμβάνει ενημερωτική ημερίδα και δωρεάν προληπτική εξέταση σπίλων (ελιών) στους ενδιαφερόμενους πολίτες από εξειδικευμένους ιατρούς ογκολόγους, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς.

Η δράση πραγματοποιείται με την συνεργασία και υπό την Αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων.

Το φετινό πρόγραμμα της εκστρατείας περιλαμβάνει τις εξής πόλεις και χωριά:

27 Μαϊου 2017:                      Μουζάκι (Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας)

28 Μαϊου 2017:                      Αγναντερό (Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας)

10 & 11 Ιουνίου 2017:            Ζαγορά Πηλίου (Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου)

17 Ιουνίου 2017:                     Μύτικας (Δήμος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας)

18 Ιουνίου 2017:                     Νήσος Κάλαμος (Δήμος Λευκάδος)

23 & 24 Ιουνίου 2017:            Χώρα Άνδρου

 

Η Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ κα Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου, αναφέρει σχετικά με την δράση: “Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί με συνέπεια εκστρατείες ενημέρωσης και εξέτασης των πολιτών πανελλαδικά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και φέτος υλοποιούμε την δράση μας για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος η οποία πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά. Με τον δείκτη υγείας του πληθυσμού να φθίνει λόγω των οικονομικών συνθηκών, πιστεύουμε πως το έργο μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς η πρόληψη αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα για την αναστροφή αυτής της εικόνας. Ο ήλιος είναι ευλογία για την χώρα μας αλλά και κίνδυνος, ειδικότερα για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο λόγω της εργασίας τους. Ιδιαίτερα, εάν δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εάν δεν έχουν εντάξει τον δερματικό έλεγχο στο τακτικό τσεκ απ που πραγματοποιούν. Τα νέα γι’ αυτό το είδος καρκίνου είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα καθώς θεραπείες της ανοσο-ογκολογίας έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών και έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Στόχος του ΑγκαλιάΖΩ είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε συνολικά την διαχείριση και την στάση ζωής απέναντι στον «Καρκίνο», για τον κάθε άνθρωπο!”.

Ο κος Νικόλαος Καρβούνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, αναφερόμενος στην ιατρική διάσταση του καρκίνου του δέρματος και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, σημειώνει: “Ο καρκίνος του δέρματος και το κακόηθες μελάνωμα είναι σχετικά εύκολα αναγνωρίσιμες νεοπλασίες και έχουν ποικίλης βαρύτητος πρόγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση τους χειρουργικά, παρέχει σε πολλούς μη διηθητικούς όγκους  την οριστική ίαση. Σε βαρείας πρόγνωσης διηθητικούς – μεταστατικούς όγκους και ειδικά στο κακόηθες μελάνωμα η πρόοδος της ανοσο-ογκολογίας τα τελευταία χρόνια, δίνει για πρώτη φορά αισιόδοξα μηνύματα. Καθώς υπάρχει έντονη συσχέτιση της ανάπτυξης των όγκων αυτών με  την ηλιακή ακτινοβολία, η ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να αρχίζει με την προφύλαξη και να συνεχίζεται με τα σημεία αναγνώρισης μιας αρχόμενης νεοπλασίας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το έργο του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, με τα προγράμματα ενημέρωσης για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου”.

Ο κος Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος, ανάφερε πως “Ο ήλιος αποτελεί τον σημαντικότερο καρκινογενετικό παράγοντα και στους καρκίνους του δέρματος αλλά και του μελανώματος. Εάν αντιληφθούμε ότι μία ελιά μας αλλάξει χαρακτηριστικά μεγέθους, χρώματος, σχήματος, αμέσως τη δείχνουμε τον δερματολόγο μας για να εκτιμηθεί η πιθανή μετατροπή της σε μελάνωμα. Άτομα που έχουν πάνω από 70 – 100 ελιές στο σώμα τους πρέπει να τις παρακολουθούν τακτικά και να κάνουν περιοδικές χαρτογραφήσεις. Καθώς το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις εσωτερικές στα διάφορα όργανα, εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί άμεσα, η ζωή μας δεν θα διατρέχει κίνδυνο. Περαιτέρω, εάν διαπιστώσουμε ύπαρξη ογκιδίου ή έλκωσης που δεν θεραπεύεται πάνω από 2 μήνες, επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας για να αποκλείσουμε την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την μεγάλη ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας – ιδιαίτερα τους μήνες  Ιούλιος & Αύγουστος μεταξύ 11.00 – 16.00, να χρησιμοποιούμε σωστά τα αντηλιακά μας σύμφωνα με τις υποδείξεις του δερματολόγου μας, να είμαστε στη σκιά, να ντυνόμαστε μετά το μπάνιο και να φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα χρειάζεται να προσέχουν ακόμη περισσότερο”.

Την εκστρατεία στηρίζει φέτος το νοσοκομείο ΕΑΝΠ Μεταξά, με τη συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων.

 

Χορηγοί της εκστρατείας είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Bristol Myers Squibb και Roche Hellas.

 

-//-

 

Για τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ:

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ ιδρύθηκε το 1976 και υπηρετεί σφαιρικά το ‘’κεφάλαιο’’ Καρκίνος με οργανωμένα και στοχευμένα προγράμματα. Βασικοί τομείς του ΑγκαλιάΖΩ είναι η πληροφόρηση και η κινητοποίηση του πληθυσμού για πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η συνηγορία και η διεκδίκηση δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών, τα ενδονοσοκομειακά προγράμματα στα Νοσοκομεία Μεταξά και Metropolitan και η ψυχοκοινωνική και οικονομική στήριξη με χρήματα και τρόφιμα των ιδίων και των οικογενειών τους κάθε μήνα.

Στα 41 χρόνια λειτουργίας του, προσφέρει πάντα δωρεάν τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους ουσιαστικά και τεκμηριωμένα στην απομυθοποίηση του καρκίνου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με:

  • τα γραφεία του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ: 210-4186341
  • την κα Πέγκυ Μουντζούρη, 6945 150316

 

22
Ιούλ
2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 – 26 Ιουνίου 2015: Καμπάνια Ενημέρωσης για Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος.

Posted By :
Comments : 0

Υπάρχουν δύο (2) τύποι καρκίνου του δέρματος: το Μελάνωμα και ο Μη Μελανωματικός καρκίνος, ο οποίος περιλαμβάνει:
Α. τις ακτινικές υπερκερατώσεις που εμφανίζονται τοπικά στην επιφάνεια του δέρματος,
Β. το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που προσβάλλει 1 στους 5 ενηλίκους ηλικίας >50 ετών,
Γ. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που εμφανίζεται σαν σκληρές υπερκερατωσικές πλάκες και έχει αυξημένη πιθανότητα μετάστασης. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς.

«Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ συνδέεται με σημαντική θνησιμότητα στην προχωρημένη του μορφή. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 55.000 περιστατικά καταλήγουν ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή. Οι γενετικές μεταλλάξεις συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μελανώματος. Περίπου το 50% των περιστατικών χαρακτηρίζονται από την μετάλλαξη BRAF, ενώ οι μεταλλάξεις V600E και V600K αποτελούν περίπου το 95% του συνόλου των μεταλλάξεων BRAF. Tα τελευταία 4 χρόνια έχει σημειωθεί σημαντικότατη πρόοδος στην θεραπεία της μεταστατικής νόσου καθώς 7 νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί από το FDA των ΗΠΑ. Αφορούν στοχευμένες θεραπείες κατά των μεταλλάξεων του BRAF και εξελιγμένα μονοκλωνικά αντισώματα που εντάσσονται στην ανοσοθεραπεία. Με αυτά τα νέα φάρμακα έχουμε πετύχει ανταποκρίσεις στο 40-70% των ασθενών, ενώ 70% περίπου ζουν 2 χρόνια και 25%-35% 3 χρόνια, με μεταστατική νόσο. Αυτοί δε που επιβιώνουν για 3 χρόνια συνήθως δεν υποτροπιάζουν την επόμενη 10ετία! Συμπερασματικά, έχει συντελεστεί μια επανάσταση στη φαρμακευτική θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος, ώστε να υπάρχει ελπίδα ότι σύντομα θα αντιμετωπίζεται σαν χρόνια νόσος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» και Καθηγητής Ογκολογίας ΤΕΙ Αθήνας, κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος.
«Το μελάνωμα προσφέρεται για ειδική αναφορά και δημοσιότητα γιατί συχνά αποβαίνει θανατηφόρο. Όμως πολλά άτομα του περίγυρού μας δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα για την αύξηση της συχνότητάς του και τους κινδύνους από μελάνωμα. Η συχνότητα του μελανώματος στα άτομα της λευκής φυλής κάθε 10 χρόνια διπλασιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη (περίπου 10 άτομα ανά 100.000 το χρόνο). Στην Αυστραλία με την μεγαλύτερη συχνότητα παγκοσμίως ξεπερνά τα 40 άτομα ανά 100.000 το χρόνο. Το μελάνωμα είναι σπάνιο πριν από την εφηβεία και στη μαύρη φυλή.
Παράγοντες κινδύνου
1.Ηλιακή ακτινοβολία. Ιδιαίτερη προσοχή στα ηλιακά εγκαύματα στα ανοιχτόχρωμα άτομα. Για το μελάνωμα ο αριθμός των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί το ανοιχτού ιδίως χρώματος δέρματος άτομο είναι περισσότερο επικίνδυνο από την αθροιστική δόση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
2.Προϋπάρχοντες μελαγχρωματικοί σπίλοι (οι κοινές ελιές) ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές). Επίσης ορισμένα είδη σπίλων (π.χ. άτυποι σπίλοι) που ο δερματολόγος γνωρίζει καλώς είναι περισσότερο επιρρεπείς για μελάνωμα από τους κοινούς σπίλους.
3.Το χρώμα δέρματος του ατόμου όπως προαναφέρθηκε. Τα άτομα της λευκής φυλής με πολύ ανοιχτό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, πολλές φακίδες που καίγονται εύκολα όταν εκτεθούν στον ήλιο και δεν μαυρίζουν σχεδόν καθόλου είναι επηρεπέστερα στην ανάπτυξη μελανώματος.
4.Ορισμένα γονίδια (γονιδιακή προδιάθεση).
5.Ανοσοκαταστολή από νοσήματα, θεραπείες με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Για το μελάνωμα ένα όγκο που σκοτώνει εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωσή του. Άρα :
1) Αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα ιδίως τα ανοιχτόχρωμα άτομα. Ας περάσουμε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά.
2) Αυτοεξεταζόμαστε ιδίως τα άτομα με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές) όσο γίνεται συχνότερα.
3) Κάθε μεταβολή στο μέγεθος χρώμα, σχήμα μιας ελιάς μας δεν την περνάμε επιπόλαια. Συμβουλευόμαστε αμέσως τον δερματολόγο μας που έχει την ειδική γνώση να μας πληροφορήσει πως
πρέπει να κινηθούμε. Διαθέτει και ειδικά όργανα εκτός από την εμπειρία του (δερματοσκόπιο, ψηφιακή ανάλυση εικόνας με ειδικά προγράμματα) για την ορθή και έγκυρη διάγνωση. Σε περίπτωση που η ύποπτη βλάβη διαγνωσθεί εγκαίρως από τον γιατρό ότι είναι μελάνωμα τότε η βλάβη αφαιρείται άμεσα και γίνεται ιστολογική εξέταση που επιβεβαιώνει την κλινική υποψία. Σε περίπτωση λοιπόν αρχόμενου μελανώματος επιφανειακού χωρίς αξιόλογη διήθηση η ζωή μας συνεχίζεται μετά την αφαίρεση σαν να μην είχαμε ποτέ μελάνωμα. Αντιθέτως εάν η διάγνωση δεν γίνει εγκαίρως από αμέλειά μας γιατί αδιαφορήσαμε να πάμε στο γιατρό γιατί μια ελιά μας μεγάλωσε, άλλαξε χρώμα, σχήμα, αιμορράγησε ή είχε κνησμό και αμελήσαμε αυτό μπορεί να μας κοστίσει τη ζωή μας που είναι τόσο πολύτιμη για μας και τους δικούς μας», δήλωσε ο κ. Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας.

«Ο Καρκίνος του Δέρματος και το Μελάνωμα αποτελούν τα είδη εκείνα του καρκίνου που δυστυχώς παρουσιάζουν αυξητική τάση παγκοσμίως και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ενώ παράλληλα τα όπλα που διαθέτουμε, αποτελούν πάντα η Πρόληψη και η Έγκαιρη Διάγνωση. Αυτό είναι το μήνυμα που για μια ακόμη χρονιά ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ τόνισε, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα, που πραγματοποίησε με την συνεργασία πέντε (5) Δήμων του Ν. Αττικής. Οι νέες διαγνωστικές μέθοδοι και τα καινοτόμα φάρμακα σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση του μεταστατικού Μελανώματος. Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπευτική επιλογή η οποία άλλαξε την φυσική πορεία της νόσου. Έχει γρήγορη και μεγάλης διάρκειας ανταπόκριση, ενώ οι παρενέργειες της είναι ολιγάριθμες και διαχειρίσιμες. Επειδή η οικονομική κρίση αποτελεί κακή πρόγνωση για την Υγεία, το Κράτος πρέπει να δει το πραγματικό όφελος σε σχέση με το κόστος και να χαράξει μια ανθρωποκεντρική πολιτική, η οποία θα κατοχυρώσει το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης των πολιτών σε νέες διαγνωστικές μεθόδους και φάρμακα που σώζουν ζωές, δήλωσε η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κ. Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου.
Η φετινή δράση του ΑγκαλιάΖΩ
Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης υλοποιήθηκε από 10 έως 26 Ιουνίου σε πέντε (5) δήμους του Ν. Αττικής όπως: Περιστερίου, Λαυρεωτικής, Νίκαιας-Ρέντη, Αμαρουσίου και Αγκιστρίου, όλες με μεγάλη επιτυχία.
Η δράση περιελάμβανε:

  • Ενημερωτική ημερίδα από ιατρούς ογκολόγους και δερματολόγους
    Εξέταση κοινού από δερματολόγους και παραπομπή για χαρτογράφηση σπίλων (ελιών), όπου απαιτείτο.
  • Προβολή τηλεοπτικού και μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ
  • Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού από εθελόντριες του ΑγκαλιάΖΩ.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξετάστηκαν 279 άτομα, εκ των οποίων 105 άντρες και 174 γυναίκες. Παραπέμφθηκαν 24 άτομα για χαρτογράφηση σπίλων και 26 άτομα για αφαίρεση.

Η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος και με την ευγενική χορηγεία των εταιρειών Bristol – Myers Squibb και LEO Pharmaceutical Hellas S.A.
Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις:
ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου:
Τηλ. 210 41.86.341
E-mail: oekk@otenet.gr
http: www.agaliazo.gr
Fb: http://on.fb.me/WDABPN

 

05
Σεπ
2014

Το ΑγκαλιάΖΩ στα Ιωάννινα

Posted By :
Comments : 0

Η δράση ενημέρωσης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, η οποία υλοποιείται από το ΑγκαλιάΖΩ, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζεται στα Ιωάννινα.

Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Σεπτεμβρίου, οι εθελοντές και οι εθελόντριές μας θα βρίσκονται στην Κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το Κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου), από τις 10.00 π.μ. ως τις 17.00 μ.μ..

Επίσης, για όλη την εβδομάδα από 6 ως 14 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις PSA στο Διαγνωστικό Κέντρο Ιπποκράτειο, όπου μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας. (Φ.Τζαβέλα 4-6, τηλ. : 26510-64666).

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στις 11.30 π.μ. Επιστημονική Ημερίδα στον Πολιτιστικό Δημοτικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα:

‘’Μύθοι και αλήθειες του καρκίνου του προστάτη’’.

Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών, η πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ κ. Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου και ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Πυράρχος (ΎΙ) – κ. Ιωάννη Ξήτα, ενώ οι κεντρικές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Δημήτριο Γιαννάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ουρολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τον κ. Βασίλειο Ιακωβίδη, Ψυχιάτρο.

Σας περιμένουμε!

Prosklisi_Ioannina_teliko

Σημείωση: η φωτογραφία που έχουμε χρησιμοποιήσει στην ανάρτηση είναι από το wikipedia.org.

30
Ιούλ
2014

Δελτίο τύπου: H Πρόληψη και η Έγκαιρη Διάγνωση ως Ασπίδα στη Μάχη Κατά του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος.

Posted By :
Comments : 0

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014.

Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι εμφανίζουν επιθετική μορφή της νόσου.Το μελάνωμα, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι συχνά θανατηφόρο, Ωστόσο, το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. 

Το μελάνωμα, οι καρκίνοι του δέρματος και οι ακτινικές κερατώσεις έχουν αυξηθεί κατά τρόπο δραματικό τις τελευταίες δεκαετίες, έτσι που ορισμένοι τολμούν να μιλούν για «επιδημία» μελανώματος. Το μελάνωμα αποτελεί κακοήθεια, η οποία δίνει μεταστάσεις εσωτερικές στα διάφορα όργανα και εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί άμεσα, η ζωή μας σώζεται. Οι δερματικοί καρκίνοι και οι ακτινικές κερατώσεις, οι οποίοι παρουσιάζονται συνηθέστερα στο πρόσωπο και χέρια, δηλαδή τις περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, επίσης εφόσον διαγνωσθούν έγκαιρα και αφαιρεθούν, αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας  μεταστάσεων και άλλων σοβαρών ιατρικών προβλημάτων. Ο καρκίνος του δέρματος, το κακόηθες μελάνωμα και οι ακτινικές κερατώσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας και βασική πρόληψη αποτελεί η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, ήδη από την παιδική μας ηλικία. Επιπλέον, η σωστή χρήση των αντιηλιακών, το ντύσιμο μετά το μπάνιο, το καπελάκι και τα σκούρα γυαλιά, καθώς και η επίσκεψη στο δερματολόγο σε περίπτωση που αντιληφθούμε αλλαγή στην συμπεριφορά κάποιου σπίλου (ελιάς) στο μέγεθος, χρώμα, σχήμα, ύπαρξη ογκιδίου ή έλκωσης, συνιστούν την ζωτικότερης σημασίας μέθοδο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, τόσο του καρκίνου του δέρματος όσο και του κακοήθους μελανώματος», δήλωσε ο κ. Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας.

“Η συχνότητα του μελανώματος αυξάνεται στο λευκό πληθυσμό κάθε χρόνο και περισσότερο. Αποτελεί την ταχύτερα αυξανόμενη κακοήθεια στις βιομηχανικές χώρες, ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα εμφάνισης όταν υπάρχει ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια και όταν έχουν συμβεί πολλά ηλικιακά εγκαύματα ιδιαίτερα κατά τη νεαρή ηλικία. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως δεν πρέπει να αγνοούν τους σπίλους (ελιές), και πρέπει να αυτοεξετάζονται για τυχόν μεταβολές στο χρώμα, το σχήμα και το μέγεθός τους.”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Γεώργιος Ν. Σγούρος, δερματολόγος – ογκολόγος, διευθυντής Νοσοκομείου  “Μεταξά”.

«Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ για ακόμη μία χρονιά πραγματοποίησε μια επιτυχή Καμπάνια Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Κακόηθες Μελάνωμα σε ό,τι αφορά στην Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση, η οποία και αποτελεί το βασικότερο όπλο για την αντιμετώπιση της νόσου. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά τόσο για ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα όσο και για ασθενείς με ακτινική κεράτωση. Μετά από 30 έτη έχουν πλέον πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες μπορούν να σώσουν την ζωή τους και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση της ασθένειας και την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα. Επιπλέον, εκτός από τις απαραίτητες δερματολογικές εξετάσεις, την χαρτογράφηση και την αφαίρεση σπίλων, όταν αυτό απαιτείται, νέες διαγνωστικές εξετάσεις που οδηγούν σε στοχευμένη θεραπεία, όπως είναι το BRAF Testing στην περίπτωση του μεταστατικού μελανώματος, βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ παραμένει στην πρώτη γραμμή στο μεγάλο θέμα της Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Καρκινοπαθών Ασθενών. Στόχος μας πάντα είναι η ισότιμη πρόσβαση τους στην πλέον κατάλληλη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μέσα στο πλαίσιο ενός ασθενοκεντρικού μοντέλου φροντίδας υγείας», δήλωσε η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κα Ολυμπία Χαλδαίου- Μπήτρου.

Η φετινή δράση του ΑγκαλιάΖΩ

Για τη φετινή εκστρατεία ενημέρωσης επελέγησαν 2 νησιά, τα οποία αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αίγινα (3 και 4 Ιουλίου) και την Σαλαμίνα (10 και 11 Ιουλίου), αμφότερες με μεγάλη επιτυχία. Το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας και η Αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας φιλοξένησαν τους ιατρούς που εξέτασαν το κοινό, αλλά και τις ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώσαμε, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ογκολόγων, δερματολόγων και πλαστικού χειρουργού.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξετάστηκαν 330 άτομα, εκ των οποίων παραπέμφθηκαν 16 άτομα για χαρτογράφηση σπίλων και 16 άτομα για αφαίρεση. Επίσης, επί 3 Σαββατοκύριακα του Ιουλίου διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό σε ταξιδιώτες όλων των προορισμών στο λιμάνι του Πειραιά. Η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης περιελάμβανε επίσης την προβολή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ.

 Πως εξελίσσεται το μελάνωμα

Καθώς μεγαλώνει ένα μελάνωμα, τα καρκινικά κύτταρα διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, φθάνοντας στα αιμοφόρα αγγεία ή στα λεμφικά κανάλια, μέσω των οποίων εξαπλώνονται στον οργανισμό. Αυτό το στάδιο καλείται μεταστατικό μελάνωμα και είναι η πιο θανατηφόρα και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Στους μισούς περίπου ασθενείς με μελάνωμα, ο καρκίνος προκαλείται από μετάλλαξη στο γονίδιο BRAF, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή της ελαττωματικής πρωτεΐνης BRAF.

Η BRAF είναι μια πρωτεΐνη που λέει στα κύτταρα πότε να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Όταν λειτουργεί κανονικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με κανονικό ρυθμό, ωστόσο, στο BRAF-θετικό μεταστατικό μελάνωμα η BRAF είναι ελαττωματική και προκαλεί τα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται υπερβολικά γρήγορα. Η αναστολή της λειτουργίας της μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους, προκαλώντας διακοπή ανάπτυξης ή και θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Οι ασθενείς που φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου BRAF μπορούν να εντοπιστούν με μια διαγνωστική εξέταση (BRAF Testing). Ο εντοπισμός της μετάλλαξης είναι πολύ σημαντικός διότι επιτρέπει στους ιατρούς να χορηγήσουν στοχευμένη θεραπεία, όπως είναι το vemurafenib, ένας BRAF αναστολέας που στοχεύει μόνο στη μεταλλαγμένη (ελαττωματική) πρωτεΐνη BRAF και καθυστερεί ή σταματάει την ανάπτυξη του όγκου, βελτιώνοντας την επιβίωση σε μία νόσο με κακή πρόγνωση.

Ταυτόχρονα, ο Εθνικός Οργανισμός  Φαρμάκων της Ελλάδας (ΕΟΦ) συμπεριέλαβε το IPILIMUMAB, μία νέα ανοσο-ογκολογική θεραπεία για ενήλικες ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Στο παρελθόν, ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης ήταν μόλις έξι έως εννέα μήνες αλλά τώρα η δυνατότητα διάθεσης του IPILIMUMAB αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου και παρέχει μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή.

Το IPILIMUMAB αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στοχευμένης θεραπείας και ειδικότερα στην ανοσο-ογκολογία, μία ταχέως αναπτυσσόμενη και καινοτόμο θεραπευτική μέθοδο που αξιοποιεί τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Κακόηθες Μελάνωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος και με την ευγενική χορηγεία των εταιρειών Bristol – Myers Squibb και Leo, και την ευγενική υποστήριξη της Roche.

Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις:

ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου:

Τηλ. 210 4186341

E-mail: oekk@otenet.gr

http: www.agaliazo.gr

Fb:  http://on.fb.me/WDABPN

12
Πίσω στην αρχή