default-logo
17
Οκτ
2017

Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα

Comments : 0

Ο Όμιλος Εθελοντών Kατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας, ο Όμιλος Συναδελφικών Εκδηλώσεων Προσωπικού & Συνταξιούχων Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, διοργανώνουν, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.

Ομιλητές της Εκδήλωσης:
Ακτύπη Ανθή – Ειδική Αιματολόγος
Αλεξοπούλου Μιράντα – Διευθύντρια Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Θεοδωροπούλου Αναστασία – Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Νταής Παναγιώτης – Επιμελητής Β’ Στοματικού & Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Στρούζα Χρύσα – Λογοθεραπεύτρια ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ
Χριστοπούλου Αθηνά – Διευθύντρια ΕΣΥ Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

06
Οκτ
2017

H ροζ βαλίτσα “for HER” ξεκινά το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα!

Comments : 0

Η καμπάνια “for HER” με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του γυναικείου και γυναικολογικού καρκίνου συνεχίζεται για 3η χρονιά.
Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» συμμετέχει και φέτος στην καμπάνια «For Her» – μια καμπάνια που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά μας αφορά όλους, γιατί όλοι έχουμε μια σημαντική γυναίκα στη ζωή μας!
Ενημερωθείτε για την πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας «for HER» από το site www.forher.gr
#AgaliaZO #forHER

 

 

30
Μαΐ
2017

27 & 28 Μαϊου – Δράση για πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος στο Μουζάκι και στο Αγναντερό

Comments : 0

Πρώτη στάση της φετινής δράσης του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ, στο πλαίσιο ενημέρωσης του ευρέος κοινού για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, το Μουζάκι και το Αγναντερό του Νομού Καρδίτσας!

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Φανή Τσιρογιάννη και τον κ. Δημήτρη Φραγκόπουλο, Πρόεδρο και Γεν. Διευθυντή αντίστοιχα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μουζακίου για την εξαιρετική συμμετοχή τους και συνεισφορά τους.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον ιατρό δερματολόγο – αφροδισιολόγο, Δρ. Άρη Μπαλιάκο, ο οποίος ενημέρωσε και εξέτασε το κοινό και τον ιατρό γαστρεντερολόγο και Διευθυντή του ΠΕΔΥ Καρδίτσας, Δρ. Στ. Καλοχέρη για τη στήριξή του στην όλη δραση μας.
Τέλος, ευχαριστούμε την οικογένεια Σ. Φωτίου, ιδιοκτήτη της “Υπεραγοράς Σ. Φωτίου Α.Ε.” για την προώθηση των flyers της καμπάνιας και για την υπέροχη και ζεστη φιλοξενία του.

 

 

 

24
Μαΐ
2017

Δελτίο Τύπου – Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα

Comments : 0

Δελτίο Τύπου

Ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί και φέτος εκστρατεία

για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος

και του Μελανώματος

 

Κάτοικοι 6 πόλεων και χωριών της χώρας θα ενημερωθούν το διάστημα

27 Μαϊου έως 24 Ιουνίου 2017, στην εκστρατεία που υλοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά


 

Αθήνα, 23 Μαΐου 2017 – Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί για 13η συνεχόμενη χρονιά  την εκστρατεία για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί έξι (6) πόλεις και χωριά της περιφέρειας.

Για 2η χρονιά, ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ εστιάζει στην ενημέρωση πληθυσμών οι οποίοι εργάζονται υπό παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς) και ως εκ τούτου αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος. Γι’ αυτό το λόγο, η διάδοση του μηνύματος της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, περιλαμβάνει ενημερωτική ημερίδα και δωρεάν προληπτική εξέταση σπίλων (ελιών) στους ενδιαφερόμενους πολίτες από εξειδικευμένους ιατρούς ογκολόγους, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς.

Η δράση πραγματοποιείται με την συνεργασία και υπό την Αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων.

Το φετινό πρόγραμμα της εκστρατείας περιλαμβάνει τις εξής πόλεις και χωριά:

27 Μαϊου 2017:                      Μουζάκι (Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας)

28 Μαϊου 2017:                      Αγναντερό (Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας)

10 & 11 Ιουνίου 2017:            Ζαγορά Πηλίου (Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου)

17 Ιουνίου 2017:                     Μύτικας (Δήμος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας)

18 Ιουνίου 2017:                     Νήσος Κάλαμος (Δήμος Λευκάδος)

23 & 24 Ιουνίου 2017:            Χώρα Άνδρου


 

Η Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ κα Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου, αναφέρει σχετικά με την δράση: “Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί με συνέπεια εκστρατείες ενημέρωσης και εξέτασης των πολιτών πανελλαδικά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και φέτος υλοποιούμε την δράση μας για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος η οποία πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά. Με τον δείκτη υγείας του πληθυσμού να φθίνει λόγω των οικονομικών συνθηκών, πιστεύουμε πως το έργο μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς η πρόληψη αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα για την αναστροφή αυτής της εικόνας. Ο ήλιος είναι ευλογία για την χώρα μας αλλά και κίνδυνος, ειδικότερα για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο λόγω της εργασίας τους. Ιδιαίτερα, εάν δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εάν δεν έχουν εντάξει τον δερματικό έλεγχο στο τακτικό τσεκ απ που πραγματοποιούν. Τα νέα γι’ αυτό το είδος καρκίνου είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα καθώς θεραπείες της ανοσο-ογκολογίας έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών και έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Στόχος του ΑγκαλιάΖΩ είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε συνολικά την διαχείριση και την στάση ζωής απέναντι στον «Καρκίνο», για τον κάθε άνθρωπο!”.

Ο κος Νικόλαος Καρβούνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, αναφερόμενος στην ιατρική διάσταση του καρκίνου του δέρματος και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, σημειώνει: “Ο καρκίνος του δέρματος και το κακόηθες μελάνωμα είναι σχετικά εύκολα αναγνωρίσιμες νεοπλασίες και έχουν ποικίλης βαρύτητος πρόγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση τους χειρουργικά, παρέχει σε πολλούς μη διηθητικούς όγκους  την οριστική ίαση. Σε βαρείας πρόγνωσης διηθητικούς – μεταστατικούς όγκους και ειδικά στο κακόηθες μελάνωμα η πρόοδος της ανοσο-ογκολογίας τα τελευταία χρόνια, δίνει για πρώτη φορά αισιόδοξα μηνύματα. Καθώς υπάρχει έντονη συσχέτιση της ανάπτυξης των όγκων αυτών με  την ηλιακή ακτινοβολία, η ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να αρχίζει με την προφύλαξη και να συνεχίζεται με τα σημεία αναγνώρισης μιας αρχόμενης νεοπλασίας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το έργο του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, με τα προγράμματα ενημέρωσης για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου”.

Ο κος Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος, ανάφερε πως “Ο ήλιος αποτελεί τον σημαντικότερο καρκινογενετικό παράγοντα και στους καρκίνους του δέρματος αλλά και του μελανώματος. Εάν αντιληφθούμε ότι μία ελιά μας αλλάξει χαρακτηριστικά μεγέθους, χρώματος, σχήματος, αμέσως τη δείχνουμε τον δερματολόγο μας για να εκτιμηθεί η πιθανή μετατροπή της σε μελάνωμα. Άτομα που έχουν πάνω από 70 – 100 ελιές στο σώμα τους πρέπει να τις παρακολουθούν τακτικά και να κάνουν περιοδικές χαρτογραφήσεις. Καθώς το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις εσωτερικές στα διάφορα όργανα, εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί άμεσα, η ζωή μας δεν θα διατρέχει κίνδυνο. Περαιτέρω, εάν διαπιστώσουμε ύπαρξη ογκιδίου ή έλκωσης που δεν θεραπεύεται πάνω από 2 μήνες, επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας για να αποκλείσουμε την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την μεγάλη ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας – ιδιαίτερα τους μήνες  Ιούλιος & Αύγουστος μεταξύ 11.00 – 16.00, να χρησιμοποιούμε σωστά τα αντηλιακά μας σύμφωνα με τις υποδείξεις του δερματολόγου μας, να είμαστε στη σκιά, να ντυνόμαστε μετά το μπάνιο και να φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα χρειάζεται να προσέχουν ακόμη περισσότερο”.

Την εκστρατεία στηρίζει φέτος το νοσοκομείο ΕΑΝΠ Μεταξά, με τη συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων.

 

Χορηγοί της εκστρατείας είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Bristol Myers Squibb και Roche Hellas.

 

-//-

 

Για τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ:

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ ιδρύθηκε το 1976 και υπηρετεί σφαιρικά το ‘’κεφάλαιο’’ Καρκίνος με οργανωμένα και στοχευμένα προγράμματα. Βασικοί τομείς του ΑγκαλιάΖΩ είναι η πληροφόρηση και η κινητοποίηση του πληθυσμού για πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η συνηγορία και η διεκδίκηση δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών, τα ενδονοσοκομειακά προγράμματα στα Νοσοκομεία Μεταξά και Metropolitan και η ψυχοκοινωνική και οικονομική στήριξη με χρήματα και τρόφιμα των ιδίων και των οικογενειών τους κάθε μήνα.

Στα 41 χρόνια λειτουργίας του, προσφέρει πάντα δωρεάν τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους ουσιαστικά και τεκμηριωμένα στην απομυθοποίηση του καρκίνου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με:

 • τα γραφεία του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ: 210-4186341
 • την κα Πέγκυ Μουντζούρη, 6945 150316

 

22
Ιούλ
2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 – 26 Ιουνίου 2015: Καμπάνια Ενημέρωσης για Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος.

Posted By :
Comments : 0

Υπάρχουν δύο (2) τύποι καρκίνου του δέρματος: το Μελάνωμα και ο Μη Μελανωματικός καρκίνος, ο οποίος περιλαμβάνει:
Α. τις ακτινικές υπερκερατώσεις που εμφανίζονται τοπικά στην επιφάνεια του δέρματος,
Β. το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που προσβάλλει 1 στους 5 ενηλίκους ηλικίας >50 ετών,
Γ. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που εμφανίζεται σαν σκληρές υπερκερατωσικές πλάκες και έχει αυξημένη πιθανότητα μετάστασης. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς.

«Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ συνδέεται με σημαντική θνησιμότητα στην προχωρημένη του μορφή. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 55.000 περιστατικά καταλήγουν ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή. Οι γενετικές μεταλλάξεις συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μελανώματος. Περίπου το 50% των περιστατικών χαρακτηρίζονται από την μετάλλαξη BRAF, ενώ οι μεταλλάξεις V600E και V600K αποτελούν περίπου το 95% του συνόλου των μεταλλάξεων BRAF. Tα τελευταία 4 χρόνια έχει σημειωθεί σημαντικότατη πρόοδος στην θεραπεία της μεταστατικής νόσου καθώς 7 νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί από το FDA των ΗΠΑ. Αφορούν στοχευμένες θεραπείες κατά των μεταλλάξεων του BRAF και εξελιγμένα μονοκλωνικά αντισώματα που εντάσσονται στην ανοσοθεραπεία. Με αυτά τα νέα φάρμακα έχουμε πετύχει ανταποκρίσεις στο 40-70% των ασθενών, ενώ 70% περίπου ζουν 2 χρόνια και 25%-35% 3 χρόνια, με μεταστατική νόσο. Αυτοί δε που επιβιώνουν για 3 χρόνια συνήθως δεν υποτροπιάζουν την επόμενη 10ετία! Συμπερασματικά, έχει συντελεστεί μια επανάσταση στη φαρμακευτική θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος, ώστε να υπάρχει ελπίδα ότι σύντομα θα αντιμετωπίζεται σαν χρόνια νόσος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» και Καθηγητής Ογκολογίας ΤΕΙ Αθήνας, κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος.
«Το μελάνωμα προσφέρεται για ειδική αναφορά και δημοσιότητα γιατί συχνά αποβαίνει θανατηφόρο. Όμως πολλά άτομα του περίγυρού μας δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα για την αύξηση της συχνότητάς του και τους κινδύνους από μελάνωμα. Η συχνότητα του μελανώματος στα άτομα της λευκής φυλής κάθε 10 χρόνια διπλασιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη (περίπου 10 άτομα ανά 100.000 το χρόνο). Στην Αυστραλία με την μεγαλύτερη συχνότητα παγκοσμίως ξεπερνά τα 40 άτομα ανά 100.000 το χρόνο. Το μελάνωμα είναι σπάνιο πριν από την εφηβεία και στη μαύρη φυλή.
Παράγοντες κινδύνου
1.Ηλιακή ακτινοβολία. Ιδιαίτερη προσοχή στα ηλιακά εγκαύματα στα ανοιχτόχρωμα άτομα. Για το μελάνωμα ο αριθμός των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί το ανοιχτού ιδίως χρώματος δέρματος άτομο είναι περισσότερο επικίνδυνο από την αθροιστική δόση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
2.Προϋπάρχοντες μελαγχρωματικοί σπίλοι (οι κοινές ελιές) ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές). Επίσης ορισμένα είδη σπίλων (π.χ. άτυποι σπίλοι) που ο δερματολόγος γνωρίζει καλώς είναι περισσότερο επιρρεπείς για μελάνωμα από τους κοινούς σπίλους.
3.Το χρώμα δέρματος του ατόμου όπως προαναφέρθηκε. Τα άτομα της λευκής φυλής με πολύ ανοιχτό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, πολλές φακίδες που καίγονται εύκολα όταν εκτεθούν στον ήλιο και δεν μαυρίζουν σχεδόν καθόλου είναι επηρεπέστερα στην ανάπτυξη μελανώματος.
4.Ορισμένα γονίδια (γονιδιακή προδιάθεση).
5.Ανοσοκαταστολή από νοσήματα, θεραπείες με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Για το μελάνωμα ένα όγκο που σκοτώνει εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωσή του. Άρα :
1) Αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα ιδίως τα ανοιχτόχρωμα άτομα. Ας περάσουμε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά.
2) Αυτοεξεταζόμαστε ιδίως τα άτομα με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές) όσο γίνεται συχνότερα.
3) Κάθε μεταβολή στο μέγεθος χρώμα, σχήμα μιας ελιάς μας δεν την περνάμε επιπόλαια. Συμβουλευόμαστε αμέσως τον δερματολόγο μας που έχει την ειδική γνώση να μας πληροφορήσει πως
πρέπει να κινηθούμε. Διαθέτει και ειδικά όργανα εκτός από την εμπειρία του (δερματοσκόπιο, ψηφιακή ανάλυση εικόνας με ειδικά προγράμματα) για την ορθή και έγκυρη διάγνωση. Σε περίπτωση που η ύποπτη βλάβη διαγνωσθεί εγκαίρως από τον γιατρό ότι είναι μελάνωμα τότε η βλάβη αφαιρείται άμεσα και γίνεται ιστολογική εξέταση που επιβεβαιώνει την κλινική υποψία. Σε περίπτωση λοιπόν αρχόμενου μελανώματος επιφανειακού χωρίς αξιόλογη διήθηση η ζωή μας συνεχίζεται μετά την αφαίρεση σαν να μην είχαμε ποτέ μελάνωμα. Αντιθέτως εάν η διάγνωση δεν γίνει εγκαίρως από αμέλειά μας γιατί αδιαφορήσαμε να πάμε στο γιατρό γιατί μια ελιά μας μεγάλωσε, άλλαξε χρώμα, σχήμα, αιμορράγησε ή είχε κνησμό και αμελήσαμε αυτό μπορεί να μας κοστίσει τη ζωή μας που είναι τόσο πολύτιμη για μας και τους δικούς μας», δήλωσε ο κ. Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας.

«Ο Καρκίνος του Δέρματος και το Μελάνωμα αποτελούν τα είδη εκείνα του καρκίνου που δυστυχώς παρουσιάζουν αυξητική τάση παγκοσμίως και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ενώ παράλληλα τα όπλα που διαθέτουμε, αποτελούν πάντα η Πρόληψη και η Έγκαιρη Διάγνωση. Αυτό είναι το μήνυμα που για μια ακόμη χρονιά ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ τόνισε, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα, που πραγματοποίησε με την συνεργασία πέντε (5) Δήμων του Ν. Αττικής. Οι νέες διαγνωστικές μέθοδοι και τα καινοτόμα φάρμακα σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση του μεταστατικού Μελανώματος. Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπευτική επιλογή η οποία άλλαξε την φυσική πορεία της νόσου. Έχει γρήγορη και μεγάλης διάρκειας ανταπόκριση, ενώ οι παρενέργειες της είναι ολιγάριθμες και διαχειρίσιμες. Επειδή η οικονομική κρίση αποτελεί κακή πρόγνωση για την Υγεία, το Κράτος πρέπει να δει το πραγματικό όφελος σε σχέση με το κόστος και να χαράξει μια ανθρωποκεντρική πολιτική, η οποία θα κατοχυρώσει το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης των πολιτών σε νέες διαγνωστικές μεθόδους και φάρμακα που σώζουν ζωές, δήλωσε η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κ. Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου.
Η φετινή δράση του ΑγκαλιάΖΩ
Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης υλοποιήθηκε από 10 έως 26 Ιουνίου σε πέντε (5) δήμους του Ν. Αττικής όπως: Περιστερίου, Λαυρεωτικής, Νίκαιας-Ρέντη, Αμαρουσίου και Αγκιστρίου, όλες με μεγάλη επιτυχία.
Η δράση περιελάμβανε:

 • Ενημερωτική ημερίδα από ιατρούς ογκολόγους και δερματολόγους
  Εξέταση κοινού από δερματολόγους και παραπομπή για χαρτογράφηση σπίλων (ελιών), όπου απαιτείτο.
 • Προβολή τηλεοπτικού και μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ
 • Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού από εθελόντριες του ΑγκαλιάΖΩ.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξετάστηκαν 279 άτομα, εκ των οποίων 105 άντρες και 174 γυναίκες. Παραπέμφθηκαν 24 άτομα για χαρτογράφηση σπίλων και 26 άτομα για αφαίρεση.

Η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος και με την ευγενική χορηγεία των εταιρειών Bristol – Myers Squibb και LEO Pharmaceutical Hellas S.A.
Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις:
ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου:
Τηλ. 210 41.86.341
E-mail: oekk@otenet.gr
http: www.agaliazo.gr
Fb: http://on.fb.me/WDABPN

 

05
Σεπ
2014

Το ΑγκαλιάΖΩ στα Ιωάννινα

Posted By :
Comments : 0

Η δράση ενημέρωσης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, η οποία υλοποιείται από το ΑγκαλιάΖΩ, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζεται στα Ιωάννινα.

Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Σεπτεμβρίου, οι εθελοντές και οι εθελόντριές μας θα βρίσκονται στην Κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το Κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου), από τις 10.00 π.μ. ως τις 17.00 μ.μ..

Επίσης, για όλη την εβδομάδα από 6 ως 14 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις PSA στο Διαγνωστικό Κέντρο Ιπποκράτειο, όπου μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας. (Φ.Τζαβέλα 4-6, τηλ. : 26510-64666).

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στις 11.30 π.μ. Επιστημονική Ημερίδα στον Πολιτιστικό Δημοτικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα:

‘’Μύθοι και αλήθειες του καρκίνου του προστάτη’’.

Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών, η πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ κ. Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου και ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Πυράρχος (ΎΙ) – κ. Ιωάννη Ξήτα, ενώ οι κεντρικές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Δημήτριο Γιαννάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ουρολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τον κ. Βασίλειο Ιακωβίδη, Ψυχιάτρο.

Σας περιμένουμε!

Prosklisi_Ioannina_teliko

Σημείωση: η φωτογραφία που έχουμε χρησιμοποιήσει στην ανάρτηση είναι από το wikipedia.org.

30
Ιούλ
2014

Δελτίο τύπου: H Πρόληψη και η Έγκαιρη Διάγνωση ως Ασπίδα στη Μάχη Κατά του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος.

Posted By :
Comments : 0

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014.

Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι εμφανίζουν επιθετική μορφή της νόσου.Το μελάνωμα, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι συχνά θανατηφόρο, Ωστόσο, το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. 

Το μελάνωμα, οι καρκίνοι του δέρματος και οι ακτινικές κερατώσεις έχουν αυξηθεί κατά τρόπο δραματικό τις τελευταίες δεκαετίες, έτσι που ορισμένοι τολμούν να μιλούν για «επιδημία» μελανώματος. Το μελάνωμα αποτελεί κακοήθεια, η οποία δίνει μεταστάσεις εσωτερικές στα διάφορα όργανα και εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί άμεσα, η ζωή μας σώζεται. Οι δερματικοί καρκίνοι και οι ακτινικές κερατώσεις, οι οποίοι παρουσιάζονται συνηθέστερα στο πρόσωπο και χέρια, δηλαδή τις περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, επίσης εφόσον διαγνωσθούν έγκαιρα και αφαιρεθούν, αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας  μεταστάσεων και άλλων σοβαρών ιατρικών προβλημάτων. Ο καρκίνος του δέρματος, το κακόηθες μελάνωμα και οι ακτινικές κερατώσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας και βασική πρόληψη αποτελεί η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, ήδη από την παιδική μας ηλικία. Επιπλέον, η σωστή χρήση των αντιηλιακών, το ντύσιμο μετά το μπάνιο, το καπελάκι και τα σκούρα γυαλιά, καθώς και η επίσκεψη στο δερματολόγο σε περίπτωση που αντιληφθούμε αλλαγή στην συμπεριφορά κάποιου σπίλου (ελιάς) στο μέγεθος, χρώμα, σχήμα, ύπαρξη ογκιδίου ή έλκωσης, συνιστούν την ζωτικότερης σημασίας μέθοδο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, τόσο του καρκίνου του δέρματος όσο και του κακοήθους μελανώματος», δήλωσε ο κ. Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας.

“Η συχνότητα του μελανώματος αυξάνεται στο λευκό πληθυσμό κάθε χρόνο και περισσότερο. Αποτελεί την ταχύτερα αυξανόμενη κακοήθεια στις βιομηχανικές χώρες, ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα εμφάνισης όταν υπάρχει ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια και όταν έχουν συμβεί πολλά ηλικιακά εγκαύματα ιδιαίτερα κατά τη νεαρή ηλικία. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως δεν πρέπει να αγνοούν τους σπίλους (ελιές), και πρέπει να αυτοεξετάζονται για τυχόν μεταβολές στο χρώμα, το σχήμα και το μέγεθός τους.”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Γεώργιος Ν. Σγούρος, δερματολόγος – ογκολόγος, διευθυντής Νοσοκομείου  “Μεταξά”.

«Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ για ακόμη μία χρονιά πραγματοποίησε μια επιτυχή Καμπάνια Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Κακόηθες Μελάνωμα σε ό,τι αφορά στην Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση, η οποία και αποτελεί το βασικότερο όπλο για την αντιμετώπιση της νόσου. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά τόσο για ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα όσο και για ασθενείς με ακτινική κεράτωση. Μετά από 30 έτη έχουν πλέον πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες μπορούν να σώσουν την ζωή τους και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση της ασθένειας και την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα. Επιπλέον, εκτός από τις απαραίτητες δερματολογικές εξετάσεις, την χαρτογράφηση και την αφαίρεση σπίλων, όταν αυτό απαιτείται, νέες διαγνωστικές εξετάσεις που οδηγούν σε στοχευμένη θεραπεία, όπως είναι το BRAF Testing στην περίπτωση του μεταστατικού μελανώματος, βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ παραμένει στην πρώτη γραμμή στο μεγάλο θέμα της Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Καρκινοπαθών Ασθενών. Στόχος μας πάντα είναι η ισότιμη πρόσβαση τους στην πλέον κατάλληλη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μέσα στο πλαίσιο ενός ασθενοκεντρικού μοντέλου φροντίδας υγείας», δήλωσε η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κα Ολυμπία Χαλδαίου- Μπήτρου.

Η φετινή δράση του ΑγκαλιάΖΩ

Για τη φετινή εκστρατεία ενημέρωσης επελέγησαν 2 νησιά, τα οποία αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αίγινα (3 και 4 Ιουλίου) και την Σαλαμίνα (10 και 11 Ιουλίου), αμφότερες με μεγάλη επιτυχία. Το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας και η Αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας φιλοξένησαν τους ιατρούς που εξέτασαν το κοινό, αλλά και τις ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώσαμε, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ογκολόγων, δερματολόγων και πλαστικού χειρουργού.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξετάστηκαν 330 άτομα, εκ των οποίων παραπέμφθηκαν 16 άτομα για χαρτογράφηση σπίλων και 16 άτομα για αφαίρεση. Επίσης, επί 3 Σαββατοκύριακα του Ιουλίου διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό σε ταξιδιώτες όλων των προορισμών στο λιμάνι του Πειραιά. Η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης περιελάμβανε επίσης την προβολή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ.

 Πως εξελίσσεται το μελάνωμα

Καθώς μεγαλώνει ένα μελάνωμα, τα καρκινικά κύτταρα διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, φθάνοντας στα αιμοφόρα αγγεία ή στα λεμφικά κανάλια, μέσω των οποίων εξαπλώνονται στον οργανισμό. Αυτό το στάδιο καλείται μεταστατικό μελάνωμα και είναι η πιο θανατηφόρα και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Στους μισούς περίπου ασθενείς με μελάνωμα, ο καρκίνος προκαλείται από μετάλλαξη στο γονίδιο BRAF, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή της ελαττωματικής πρωτεΐνης BRAF.

Η BRAF είναι μια πρωτεΐνη που λέει στα κύτταρα πότε να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Όταν λειτουργεί κανονικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με κανονικό ρυθμό, ωστόσο, στο BRAF-θετικό μεταστατικό μελάνωμα η BRAF είναι ελαττωματική και προκαλεί τα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται υπερβολικά γρήγορα. Η αναστολή της λειτουργίας της μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους, προκαλώντας διακοπή ανάπτυξης ή και θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Οι ασθενείς που φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου BRAF μπορούν να εντοπιστούν με μια διαγνωστική εξέταση (BRAF Testing). Ο εντοπισμός της μετάλλαξης είναι πολύ σημαντικός διότι επιτρέπει στους ιατρούς να χορηγήσουν στοχευμένη θεραπεία, όπως είναι το vemurafenib, ένας BRAF αναστολέας που στοχεύει μόνο στη μεταλλαγμένη (ελαττωματική) πρωτεΐνη BRAF και καθυστερεί ή σταματάει την ανάπτυξη του όγκου, βελτιώνοντας την επιβίωση σε μία νόσο με κακή πρόγνωση.

Ταυτόχρονα, ο Εθνικός Οργανισμός  Φαρμάκων της Ελλάδας (ΕΟΦ) συμπεριέλαβε το IPILIMUMAB, μία νέα ανοσο-ογκολογική θεραπεία για ενήλικες ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Στο παρελθόν, ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης ήταν μόλις έξι έως εννέα μήνες αλλά τώρα η δυνατότητα διάθεσης του IPILIMUMAB αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου και παρέχει μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή.

Το IPILIMUMAB αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στοχευμένης θεραπείας και ειδικότερα στην ανοσο-ογκολογία, μία ταχέως αναπτυσσόμενη και καινοτόμο θεραπευτική μέθοδο που αξιοποιεί τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Κακόηθες Μελάνωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος και με την ευγενική χορηγεία των εταιρειών Bristol – Myers Squibb και Leo, και την ευγενική υποστήριξη της Roche.

Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις:

ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου:

Τηλ. 210 4186341

E-mail: oekk@otenet.gr

http: www.agaliazo.gr

Fb:  http://on.fb.me/WDABPN

18
Νοέ
2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 6η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας (23 – 29 Ιανουαρίου 2012)

Posted By :
Comments : Off

Ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας προλαμβάνεται με Εμβολιασμό και τεστ Παπ. Είναι δική σου ευθύνη να προστατευθείς!

Το ΑγκαλιάΖΩ στο πλαίσιο της 6ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας οργανώνει εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα προς όλες τις Ελληνίδες «Είναι δική σου ευθύνη να προστατευθείς».

Οι εκστρατείες, που οργανώνει σταθερά το ΑγκαλιάΖΩ από το 2007 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων και της πολιτείας, είχαν σαν αποτέλεσμα την επίτευξη της δωρεάν εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες ηλικίας από 12 έως 26 ετών καθώς και την εξάπλωση της πληροφορίας σε όλη την επικράτεια για την αξία του σταθερού προληπτικού ελέγχου των γυναικών όλων των ηλικιών.

Η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κ. Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου δήλωσε «Τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε το ΑγκαλιάΖΩ στο πλαίσιο της 5ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας δείχνουν ότι οι Ελληνίδες έχουν καλή ενημέρωση και ότι σταδιακά αυξάνουν τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης και του προληπτικού ελέγχου.

Το ΑγκαλιάΖΩ θα διατηρήσει σταθερή και αμείωτη την προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού όσον αφορά τις εξελίξεις και τ’ αποτελέσματα, που η επιστημονική κοινότητα διαθέτει για την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του καθώς και για τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης όλων των γυναικών ανεξαιρέτως με το τεστ Παπ και το HPV DNA test».

Ο εκπρόσωπος της ECCA στην Ελλάδα, κος Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής -Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ΄ Μαιευτικής -Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. δήλωσε σχετικά «Σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής των δύο εμβολίων στις διάφορες χώρες, μπορεί να θεωρηθεί ότι η πρώτη περίοδος επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολιασμού έχει περατωθεί επιτυχώς. Το κύριο μέλημα της διεθνούς κοινότητας είναι πλέον η κατά το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή του HPV εμβολιασμού σε κάθε κράτος ξεχωριστά, με βάση τις ισχύουσες συνθήκες, υπάρχουσες δομές και συνήθειες του εκάστοτε πληθυσμού. Η εξέλιξη στο άμεσο μέλλον νέων πολυδύναμων εμβολίων, με απλούστερες διαδικασίες χορήγησης και φθηνότερη τιμή θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού. Η όλη αυτή προσπάθεια για την επιτυχέστερη και ευρύτερη δυνατή εφαρμογή του ΗPV εμβολιασμού δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραμέληση του προληπτικού ελέγχου των γυναικών είτε με το τεστ Παπανικολάου, είτε με το λεγόμενο «HPV DNA test», το οποίο, τουλάχιστον για τις γυναίκες άνω των 30 ετών, αποδεικνύεται πιο ευαίσθητο και αποτελεσματικό από ότι το πρώτο».

Παράλληλα ο κος Άρις Αντσακλής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας δηλώνει «Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία και την ιατρική κοινότητα καθώς την τελευταία 5ετία, η εισαγωγή του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV) – που αποτελεί την αιτία του καρκίνου αυτού – έχει ήδη καταφέρει να μειώσει σημαντικά τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Αναφέρομαι σε χώρες που έχουν καταφέρει να εμβολιάζουν τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, μέσα στο πλαίσιο ενός πολύ καλά οργανωμένου εμβολιαστικού προγράμματος που έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αυστραλία. Στις χώρες αυτές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη του εμβολιασμού καταγράφεται ήδη σε πρώτη φάση σημαντική μείωση των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών στο νεαρό πληθυσμό που εμβολιάζεται και ελέγχεται με τεστ Παπανικολάου. Το πρώτο αυτό δεδομένο έχει τεράστια σημασία αν σκεφθεί κανείς τα χιλιάδες περιστατικά προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών (900.000 περιστατικά προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών στην Ευρώπη ετησίως) που αναπτύσσονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και που αν δεν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά θα οδηγήσουν σε καρκίνο. Ταυτόχρονα η μείωση αυτών των σταδίων υπόσχεται ότι σύντομα θα καταγραφεί και μείωση του ίδιου του καρκίνου που χρειάζεται περισσότερα χρόνια για να αναπτυχθεί. Αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα τεκμηριώνουν και την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV». Και πρoσθέτει, «Η Α’ Πανεπιστημιακή Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» επιχειρεί τα τελευταία χρόνια μία προσπάθεια καταγραφής, ανάλυσης και παρακολούθησης της έγκαιρης διάγνωσης με το τεστ Παπανικολάου και της πρόληψης με τον εμβολισμό στο νεαρό πληθυσμό με στόχο την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και βελτιωτικών προτάσεων. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλες τις γυναίκες από την ηλικία των 12 έως 26 ετών, ανεξάρτητα από την έναρξη ή όχι των σεξουαλικών επαφών και είναι δωρεάν για τις ηλικίες αυτές. Ο εμβολιασμός έναντι του HPV σε ηλικία 12 έως 15 ετών συνιστάται ως εμβολιασμός ρουτίνας. Η δε εξέταση κατά Παπανικολάου πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και στις γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί, προκειμένου να προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά HPV σχετιζόμενων καρκίνων».

Ο κος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, τονίζει ότι «Ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο για την ουσιαστική, μακροχρόνια πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς η προστασία που προσφέρει, ξεπερνάει το 90%. Ο εμβολιασμός αφορά όλες τις γυναίκες. Ως μητέρες οι οποίες οφείλουν να εμβολιάσουν τις κόρες τους, προστατεύοντάς τες από τον καρκίνο. Ως νέες γυναίκες, οι οποίες οφείλουν να προστατεύουν οι ίδιες την υγεία τους. Σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες όπως η σημερινή, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί σημαντική επένδυση. Την επένδυση στην προστασία της υγείας των κοριτσιών και γυναικών. Παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί σχεδόν 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων προστατεύοντας κορίτσια και νέες γυναίκες έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι και στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης το τελευταίο διάστημα. Γι’ αυτό πρέπει να κρατήσουμε το θετικό μήνυμα: ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποτελέσει παρελθόν με τον εμβολιασμό και τον τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου».

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οργανώνει το ΑγκαλιάΖΩ, για το 2012 θα λάβει χώρα σε όλη την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας από 23- 29 Ιανουαρίου 2012 με την παρουσία ιατρών και εκπροσώπου του ΑγκαλιάΖΩ σε τηλεοπτικές εκπομπές, προβολή ενημερωτικού σποτ σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, κινηματογραφικές αίθουσες, οθόνες φαρμακείων και ιδιωτικών και δημόσιων θεραπευτηρίων καθώς και στο Ευγενίδειο Ίδρυμα- ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ. Τέλος θα πραγματοποιηθεί διανομή ενημερωτικού εντύπου σε Πανεπιστήμια (Δημόσια και Ιδιωτικά), σε συνεργαζόμενες με το ΑγκαλιάΖΩ Εθελοντικές Οργανώσεις ανά την Ελλάδα κ.α. Χορηγοί της καμπάνιας ενημέρωσης είναι οι εταιρίες ΒΙΑΝΕΞ και GlaxoSmithKline.

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου:

Τηλ. 210 4186341 E-mail: oekk@otenet.gr http: www.agaliazo.gr

UON Communication Consulting Strategy

Τάσος Γκοτσόπουλος Τηλ. 210-7299994 & 6974 477105

18
Νοέ
2013

Όλος ο κόσμος μια αγκαλιά! 10η Γιορτή για τον εθελοντισμό

Posted By :
Comments : Off

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011, Πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου, Θησείο, 10.00 – 22.00

«Όλος ο κόσμος μια αγκαλιά!»

Με το μήνυμα αυτό, 50 εθελοντικοί οργανισμοί με τους εκατοντάδες εθελοντές τους μας προσκαλούν για 10η συνεχή χρονιά σε μια ανοιχτή γιορτή για τον Εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ., στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. Οι ιδέες του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης αποδεικνύονται, πλέον, ως απαραίτητο στοιχείο για µία κοινωνία ζωντανή, υγιή και εξελισσόμενη.

Η Γιορτή Εθελοντισμού είναι ανοιχτή προς όλους! Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των εθελοντικών οργανισμών, σε ανοιχτή έκθεση ενημερωτικού υλικού στον πεζόδρομο του Θησείου, που ξεκινά έξω από τον σταθμό του τρένου.

Θέατρο δρόμου, μουσικά & χορευτικά δρώμενα, δια δραστικά παιχνίδια & mp3 experiment – event, θα γεμίσουν με ρυθμό και ενέργεια τη Γιορτή του Εθελοντισμού, η οποία θα κλείσει με συναυλίες από τα «Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων» και από το συγκρότημα ΤΡΙΦΩΝΟ (φιλική συμμετοχή)
Τη διοργάνωση της γιορτής έχουν αναλάβει οι οργανισμοί «Μέριμνα Ζωής Μ.Κ.Ο», «Νέα Ακρόπολη», PRAKSIS, AIESEC, AEGEE Αθήνα, AEGEE – Πειραιάς, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ΕΔΡΑ, Ευρωπαϊκή Έκφραση, Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ALMA», υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Αθηναίων.

Φορείς όπως: UNICEF, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Φλόγα, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κέντρο Ζωής, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Αγκαλιάζω, ΜΚΟ ΔΡΩ, «Μείνε Δυνατός», Ένωση «Μαζί για το Παιδί», Χ.Ε.Ν Χριστιανική Ένωση Νεανίδων, είναι μόνο μερικοί από τους τοπικούς και διεθνείς συμμετέχοντες.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ:

 •     EQUAL SOCIETY (ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ)
 •     FAIR TRADE Ελλάς
 •     HOME START Αθήνας (7ο Διαμέρισμα)
 •     UNICEF
 •     ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ
 •     ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ
 •     ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ
 •     ΔΡΩ
 •     ΕΛΙΞ
 •     ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 •     ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΟΡΕΙΑ»
 •     ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
 •     ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΑΜΠ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ (ΕΣΚΟΠΑ)
 •     ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 •     ΕΣΕΝ – ΠΑΣΧΝΑ
 •     ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΙΜΑ αμκε-μκο
 •     ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ
 •     ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών)
 •     ΚιΕσύ ΚΕ.Σ.Ο. Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Κέντρο στήριξης οικογένειας
 •     Κοινωφελής Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων Του Καρκίνου, «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ»
 •     ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
 •     ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ «Δ.Ρ.Α.Σ.Η.» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
 •     ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΚΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
 •     ΠΕΣΠΑ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
 •     ΠΙΣΤΗ
 •     Σ.Ο.Ψ.Υ.
 •     ΣΟΛΩΝ
 •     ΣΥΛΛΟΓΟΣ B.E.S.T. (Board of European Students of Technology)
 •     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ & ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ  «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
 •     ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ «Σ.Ε.Ο.»
 •     ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΑΜΕΑ
 •     ΦΛΟΓΑ
 •     ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
 •     ΧΕΝ (Χριστιανική ΄Ενωση Νεανίδων, Ν.Π.Ι.Δ.)

Πληροφορίες: Σέμη Γκούφα, κιν.: 6979362166 τηλ. & Fax: 210-8677872, ιστοσελίδα: www.simetexo.gr e-mail: info@simetexo.gr

18
Νοέ
2013

Δελτίο Τύπου 2011 – Θετικά διεθνώς, τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολιασμού HPV

Posted By :
Comments : 0

 Δελτίο Τύπου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θετικά διεθνώς, τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολιασμού HPV στη μείωση των κρουσμάτων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επιβεβαιώνουν οι ειδικοί

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Επιβεβαιώνονται διεθνώς, μετά τη χορήγηση περίπου 70.000.000 δόσεων παγκοσμίως, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της ελάττωσης της συχνότητας εμφάνισης εκδηλώσεων οφειλόμενων στο HPV, καθώς και η έλλειψη σοβαρών παρενεργειών από τον εμβολιασμό. Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν όλο και περισσότερα κορίτσια και νέες γυναίκες στον εμβολιασμό.

Αυτά ανέφεραν στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με αφορμή την 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -ΥΥΚΑ οι, κύριος Θεόδωρος Αγοραστός Καθηγητής Μαιευτικής -Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ΄ Μαιευτικής -Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., κύριος Άρις Αντσακλής, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, κύριος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος,Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, κυρία Θεοδώρα Σταύρου, Ιατρός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ, Υπεύθυνη για θέματα Καρκίνου, κυρία Χαρά Μάργαρη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας και κυρία Ιωσηφίνα Σκούρτα, Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ – Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

dt-2011

Την ECCA εκπροσώπησε ο καθηγητής κύριος Θεόδωρος Αγοραστός, ο οποίος δήλωσε σχετικά «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και στην Ελλάδα κατά το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των νέων κυρίως γυναικών που εμβολιάζονται εναντίον τού ιού των θηλωμάτων (HPV) και έτσι προφυλάσσονται πρωτογενώς από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Με την πάροδο του χρόνου, η διαπίστωση διεθνώς των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων ως
προς την ελάττωση της συχνότητας εμφάνισης εκδηλώσεων οφειλόμενων στον HPV, καθώς και η έλλειψη σοβαρών παρενεργειών από τον εμβολιασμό μετά τη χορήγηση περίπου 70.000.000 δόσεων παγκοσμίως, οδηγούν όλο και περισσότερα κορίτσια και νέες γυναίκες στον εμβολιασμό. Πρέπει, βέβαια, να γίνει σαφές ότι κάνοντας το HPV-εμβόλιο δεν έχουν να κερδίσουν προστασία από τον κίνδυνο του τραχηλικού καρκίνου μόνο τα μικρά κορίτσια (στα οποία η προστασία αυτή μπορεί να πλησιάσει το 90%!), αλλά και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Παράλληλα, έχουν να κερδίσουν και οι γυναίκες που είχαν παλαιότερη HPV-μόλυνση όπως και οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία λόγω προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο. Τέλος, φαίνεται ότι ο ιός των θηλωμάτων προσβάλλει και προκαλεί αλλοιώσεις και σε άλλα όργανα του σώματος, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, και κατά συνέπεια η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός εναντίον του ιού θα είναι τελικά ακόμη μεγαλύτερη από όση υπολογίζεται σήμερα.»

Ενώ, ο καθηγητής κύριος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος προσθέτει «Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Πραγματική και μακροχρόνια πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επιτυγχάνεται μόνο με τον εμβολιασμό. Είναι τελείως ακίνδυνο και δεν προκαλεί παρενέργειες».

Παράλληλα ο καθηγητής κύριος Άρις Αντσακλής, επισημαίνει ότι «Ο ιός HPV αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η λοίμωξη από τον ιό HPVδε μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, το εμβόλιο παρέχει προστασία εναντίον όλων των νοσημάτων που προκαλούνται από τον HPV, καλοήθη νοσήματα, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα και πολλές μορφές καρκίνου. Ο έλεγχος με τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνεται κανονικά, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τύπους του ιού που δεν περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός και ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου παρέχουν σήμερα την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι των σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV».

Η κυρία Θεοδώρα Σταύρου αναφέρει εκ μέρους του Υπουργείου «Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) στηρίζει την Εκστρατεία του ΑγκαλιάΖΩ, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι, στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το ΥΥΚΑ δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να υποβληθούν σε τεστ Παπανικολάου σε γυναικολογικές κλινικές στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από 24 ως 31 Ιανουαρίου 2011»

Τη Συνέντευξη Τύπου έκλεισε η κυρία Ιωσηφίνα Σκούρτα, η οποία δήλωσε «Στόχος μας με τη φετινή Εκστρατεία είναι όλοι μαζί, Κρατικός Μηχανισμός, Επιστημονική Κοινότητα και ΜΚΟ να συνεργαστούμε, ώστε να φτάσει σε όλες τις γυναίκες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ενημέρωση για την αξία, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, όσο και η σημασία του Pap test για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να διευκολυνθεί η εύκολη πρόσβαση όλων των γυναικών στον εμβολιασμό και τοPap test».

12
Πίσω στην αρχή